Kritisch over de Europese Unie, maar gehecht aan de euro. De stemming onder de Fransen is dubbel.

Drie kwart van de Fransen wil de euromunt niet inleveren voor de Franse francs. Over de huidige staat van de Europese Unie zijn de Fransen minder enthousiast: 37 procent meent dat het lidmaatschap meer nadelen dan voordelen heeft.

Het onderzoek, uitgevoerd in opdracht van dagblad Les Echos, is een reactie op plannen van presidentskandidaat Marine Le Pen om Frankrijk los te weken van de Europese Unie (EU).

Le Pen gaf afgelopen weekend in een interview met enkele kranten, waaronder NRC, aan dat ze meteen een referendum over uittreding uit de Europese Unie wil organiseren, als ze in mei president wordt. Maar ze zei ook dat ze opstapt, als de Fransen niet vóór uittreding uit de EU kiezen. “Als de Fransen in de EU willen blijven, dan kan er niets van mijn project uitgevoerd worden.”

Daarmee maakt Le Pen van de presidentsverkiezingen de facto al een referendum over de Europese Unie.

Franse presidentsverkiezingen en de EU

Lastig voor de extreem-rechtse leider is daarbij dat een flink deel van de Fransen wel kritisch is over de Europese Unie, maar de euro niet kwijt wil. Die twee zaken zijn moeilijk te verenigen, aangezien een vertrek uit de EU vrijwel automatisch gepaard zou gaan met het verlaten van de eurozone.

In de meeste peilingen voor de Franse presidentsverkiezingen gaat Le Pen in de eerste ronde aan kop met ongeveer een kwart van de stemmen.

In de tweede verkiezingsronde treden de nummers één en twee uit de eerste ronde tegen elkaar in het strijdperk. De huidige peilingen suggereren dat Le Pen het dan zou afleggen tegen zowel de centrum-rechtse kandidaat François Fillon als tegen de liberale kandidaat Emmanuel Macron.

LEES OOK Zo rijk is de Franse schandaalkandidaat Fillon en dit liet hij zijn vrouw verdienen