• De toekomstige premier van Nederland zou zich ook tijdens een hoorzitting in de Tweede Kamer moeten verantwoorden.
  • Daarvoor pleit GroenLinks-PvdA-leider Frans Timmermans in een brief aan de Kamervoorzitter.
  • De kandidaat-premier hoeft officieel niet ondervraagd te worden, terwijl dit voor andere kandidaat-bewindslieden wel geldt.
  • Lees ook: Ronald Plasterk haakt af als kandidaat-premier voor kabinet van PVV, NSC, VVD en BBB

GroenLinks-PvdA-leider Frans Timmermans wil dat ook de toekomstige premier zich tijdens een hoorzitting in de Tweede Kamer komt verantwoorden, en niet alleen de beoogde ministers. Dat schrijft hij in een brief aan Kamervoorzitter Martin Bosma.

De Kamer besloot vorig jaar dat kandidaat-bewindslieden voordat zij benoemd worden, eerst in een openbare hoorzitting vragen van Kamerleden moeten beantwoorden. In de uitwerking is er echter voor gekozen dat dit niet geldt voor de minister-president.

GroenLinks-PvdA vond dit oorspronkelijk “een goed te begrijpen uitgangspunt”. De premier is doorgaans de leider van de grootste regeringspartij, heeft campagne gevoerd en is daardoor zowel bij de Kamer als bij het publiek al bekend.

Premier komt van ‘buiten politiek’

Inmiddels is duidelijk dat voor het nieuwe kabinet “een kandidaat-minister-president van buiten de actieve politiek wordt aangezocht”. Timmermans spreekt van “een buitengewone situatie” die maakt dat zijn partij ditmaal ook de beoogde premier vooraf zou willen bevragen over zijn of haar “geschiktheid en motivatie”.

Timmermans wijst erop dat de premier "het voornaamste gezicht van de Nederlandse overheid zal zijn". Hij denkt ook dat het bijdraagt aan de gewenste "transparantie rond het formatieproces" als zo'n hoorzitting er komt.

LEES OOK: Plasterk exit: deze 9 Haagse bewindslieden sneuvelden eerder op integriteitskwesties