Twee prominenten binnen de PvdA willen dat de partij de innige samenwerking met GroenLinks doorzet, na het aftreden van Lilianne Ploumen als partijleider en fractievoorzitter in de Tweede Kamer.

Eurocommissaris Frans Timmermans en de Amsterdamse wethouder Marjolein Moorman schrijven in een opiniestuk in de Volkskrant dat gekeken moet worden naar een “verbinding” met GroenLinks. Dat zou zeker moeten gelden voor de verkiezingen voor de Provinciale Staten van 2023.

Volgens Timmermans en Moormans heeft Nederland een doorbraak nodig op gebieden als klimaatbeleid en ligt een bundeling van krachten daarbij voor de hand.

“Willen we vrijheid, gelijkheid en solidariteit inhoud geven die ons in staat stelt het onrecht uit te bannen, de ongelijkheid te bestrijden en egoïsme en cynisme te vervangen door solidariteit, dan zullen we een heldere sociale en groene koers moeten kiezen”, schrijven ze.

Voor Timmermans geldt dat zijn termijn als eurocommissaris tot 2024 loopt. Daarna zou hij een theorie een gooi kunnen doen naar het partijleiderschap van de PvdA. De Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb wordt ook gezien als een potentiële nieuwe leider voor de PvdA.

PvdA kiest volgende week opvolger van Ploumen

De Tweede-Kamerfractie van de PvdA kiest volgende week vrijdag uit haar midden een opvolger voor Lilianne Ploumen.

Ploumen zei afgelopen dinsdag te vertrekken omdat de rol van fractievoorzitter en partijleider haar onvoldoende paste. Leden van de fractie, die uit acht personen bestaat tot Ploumens opvolger aantreedt, hebben tot volgende week donderdag om zich kandidaat te stellen voor het fractievoorzitterschap.

Ploumen zal diezelfde donderdag officieel afscheid nemen als Kamerlid. Daarna moet duidelijk worden wie van de PvdA-kieslijst haar Kamerzetel inneemt. De eerstvolgende op die lijst is Gijs van Dijk. Hij stapte eerder dit jaar op na beschuldigingen van ongepast gedrag.