De beslissing over Europese topbanen blijkt uiterst lastig. Na een slopende nacht van doorvergaderen hebben de Europese leiders besloten maandag een break te nemen. Dinsdag om 11 uur wordt er verder gepraat over onder meer de optie om de Nederlander Frans Timmermans te benoemden tot voorzitter van de Europese Commissie.

De optie dat Frans Timmermans de Europese Commissie gaat leiden is nog niet van tafel, maar een zekerheidje is dat nog allerminst.

De top was zondag begonnen met overleg in kleine groepjes. Het diner werd daardoor 3 uur later dan gepland opgediend. Na 1,5 uur aan tafel besloot EU-president Tusk tot een ronde individuele gesprekken met de 28 leiders. 5 uur later en na een intermezzo met een iets grotere groep kwam er een tweede ronde die de patstelling moest doorbreken.

Maandagochtend hadden de Europese leiders een ontbijtsessie, maar ook daar kwam geen doorbraak.

De pijn zit bij de grootste politieke familie, de christendemocratische EVP, die in ruil voor het afstaan van het commissievoorzitterschap aan de sociaaldemocraten de leiding wil krijgen van het Europees Parlement én de Europese Raad. Hoe de puzzel wordt gelegd, is nog onduidelijk.

Steun voor Timmermans onzeker

Vraag of het verzet tegen Timmermans vanuit Oost-Europese landen doorbroken kan worden.  Polen, Hongarije, Tsjechië en Slowakije steunen hem niet.

Bondskanselier Merkel zou zich er volgens diverse media bij hebben neergelegd dat de belangrijkste concurrent van Timmermans, de christendemocratische Manfred Weber, het niet wordt. Zij had het zaterdag over een mogelijke oplossing rond de beide 'Spitzenkandidaten'.

Weber zou als voorwaarde hebben gesteld dat hij komende woensdag voorzitter van het Europees Parlement wordt. De post van EU-buitenlandchef zou ook uit EVP-kringen moeten komen. De opvolger van Tusk zelf moet in zijn voorstel dan een liberaal zijn.

Premier Mark Rutte houdt zich op de vlakte over de kansen van Timmermans om voorzitter van de Europese Commissie te worden. "Ik ga hier niet over namen praten. Ik hoor natuurlijk ook allerlei geruchten. We proberen vanavond eruit te komen", zei hij zondag bij aankomst in Brussel op de EU-top over de verdeling van Europese topfuncties.

Op de vraag of er een meerderheid is voor een kandidaat zei Rutte: "Dat is een bewegend beeld. Dat blijft toch altijd weer schuiven, we gaan het rustig afwachten."