• President Emmanuel Macron heeft het blauw van de Franse vlag in de zomer van vorig jaar donkerder gemaakt.
  • De kleurverandering is al die tijd onopgemerkt gebleven, maar werd onthuld in het onlangs uitgekomen boek Élysée Confidentiel.
  • Voor 1976 was het blauw ook al donkerder, maar toen werd gekozen voor een lichtere kleur die beter bij de vlag van de Europese Unie paste.

Frankrijk heeft de kleur van zijn nationale vlag veranderd en dat is meer dan een jaar lang onopgemerkt gebleven. President Emmanuel Macron besloot volgens Franse media in juli 2020 de kleur blauw in de vlag donkerder te maken.

Volgens de nieuwssite CNews betekent de verandering naar een donkerder blauw een terugkeer naar de tijd van voor 1976. In dat jaar koos toenmalig president Valéry Giscard d’Estaing ervoor het blauw lichter te maken, zodat het beter zou passen bij de vlag van de Europese Unie.

De nieuwe kleurstelling is ook een eerbetoon aan de Franse Revolutie en een “hele politieke poging” weer met het verleden in contact te komen, bericht de Franse site Europe 1.

Er is een duidelijk verschil te zien tussen foto’s uit mei 2020 en augustus 2020 waarop de Franse vlag direct naast de vlag van de Europese Unie staat.

French President Emmanuel Macron in front of the French and European Union flags in May 2020 (left) and August 2020 (right).
Foto: Francois Mori/AFP via Getty Images; Christophe Simon/AFP via Getty Images

Er is nooit een officiële mededeling gedaan over de kleurverandering en er zijn volgens Europe 1 ook nooit instructies gegeven voor het vervangen van vlaggen. De lang onopgemerkte verandering is onthuld in het boek Élysée Confidentiel, dat onlangs uitkwam.

Afgelopen jaar werd de nieuwe vlag gehesen op het presidentiële paleis zonder dat daar ruchtbaarheid aan werd gegeven of dat het gevierd werd, bericht de BBC.

Hoewel het lichtere blauw tientallen jaren lang de officiële kleur was, is de marine altijd het donkerder blauw blijven gebruiken en wapperde op de Arc de Triomphe ook altijd een vlag met nu weer in ere herstelde donkerblauw.

LEES OOK: Het horloge van de Britse premier Boris Johnson loopt minstens 12 minuten voor, blijkt uit fotoanalyses