• Foxconn, de maker van Apple’s iPhone, stort zich ook op de elektrisch rijden.
  • Maandag toont het Aziatische techbedrijf drie elektrische voertuigen.
  • Foxconn heeft een bus, een sedan en een SUV in de planning staan.

We weten al een tijdje dat Foxconn, de Taiwanese elektronicagigant die Apple’s iPhones bouwt, met elektrische voertuigen bezig is. Maandag wordt duidelijk wat het bedrijf precies van plan is.

Foxconn publiceerde afgelopen week een video waarin het drie auto’s toonde. Het bedrijf onthult deze vierwielers op de Hon Hai Tech Day die het op 18 oktober organiseert.

De markt voor elektrische voertuigen warmt steeds verder op, nu startups, bestaande autofabrikanten en technologiebedrijven (zoals Foxconn) hun geld inzetten op een toekomst zonder auto’s met verbrandingsmotoren.

In het fragment hieronder zie je een zwarte sedan met strakke lichtbalken over de hele voor- en achterkant. Als je goed kijkt zie je ook nog een Pininfarina-logo op de voorbumper. Dat geeft aan dat de auto is ontworpen door het Italiaanse designhuis dat ook verantwoordelijk is voor het tekenen van meerdere Ferrari’s en Maserati’s.

De auto is slecht te zien in de video, maar Foxconn toont de SUV en de bus wel goed. Foxconn bouwt de EV's onder de merknaam Foxtron.

De elektronicafabrikant gaat alleen de bus onder de naam Foxtron op de markt brengen. De twee andere getoonde voertuigen zijn conceptmodellen die via andere bedrijven verkocht worden. Foxconn wordt daarbij dus alleen toeleverancier. Het bedrijf heeft ook al wat deals gesloten met andere partijen binnen de autosector, nu duidelijk is dat de toekomst van de industrie elektriciteit is.

Technische informatie over de drie voertuigen weren niet gedeeld tijdens het evenement.

In september liet Foxconn weten dat het de fabriek van Lordstown Motors, een startup met een elektrische pickup truck in de planning, in Ohio koopt voor 230 miljoen dollar. Omgerekend is dat ongeveer 200 miljoen euro.

Als onderdeel van de deal gaat Foxconn de auto van Lordstown produceren. Het bedrijf werkt ook samen met Fisker, een andere EV-startup, om vanaf 2023 diens auto's te bouwen.

De Foxtron Model E conceptmodel. Foto: EPA
De Foxtron Model E conceptmodel. Foto: EPA
Foxtron Model C conceptmodel. Foto: EPA
Foxtron Model C conceptmodel. Foto: EPA

Meer lezen over elektrische auto's? Check deze artikelen: