Vrachtschip Crimson Polaris is aan de grond gelopen en in tweeën gebroken nabij de Japanse haven Hachinohe.

Het 33.910 ton wegende schip vervoerde houtsnippers uit Thailand en was bijna aan het einde van zijn reis.

Alle 21 bemanningsleden aan boord van het schip werden tijdens een vijf uur durende reddingsoperatie per helicopter in veiligheid gebracht.

De Crimson Polaris, een 33.910 ton wegend vrachtschip dat onder Panamese vlag vaart, liep op 11 augustus om 7.30 uur aan de grond en brak in twee stukken. Dit gebeurde vlak voor de Japanse kust, ongeveer 3,8 kilometer van de haven van Hachinohe in het noorden van Japan, aldus CNN.

CNN meldde dat het schip houtsnippers vervoerde uit Thailand en bijna aan het einde van zijn reis was toen het vast kwam te zitten in het ondiepe water. Nadat het in twee delen gebroken was, liet het een olievlek van meer dan vier kilometer achter in zijn kielzog.

Nippon Yusen, de exploitant van het schip, vertelde aan het Japanse persagentschap Kyodo News dat sterke wind het uit 2008 stammende schip in water blies dat niet diep genoeg was om het drijvende te houden.

"Een deel van de houtsnipperlading van het schip is verloren gegaan uit het beschadigde deel van de romp. Nippon Yusen probeert op dit moment vast te stellen om hoeveel lading het gaat en wat de impact op het zeegebied ter plaatse is", luidt een nieuwsbericht van Nippon Yusen.

"Bedrijfspersoneel is naar de locatie gestuurd en de nodige steun zal worden verleend aan de reder en het scheepsmanagementbedrijf," voegde het bedrijf toe in zijn verklaring.

Alle 21 bemanningsleden, waaronder 8 Chinezen en 13 Filipijnen, werden per helikopter naar de kust gebracht. De reddingsoperatie duurde ongeveer vijf uur, aldus het maritieme website The Maritime Executive.

Een woordvoerder van de Japanse kustwacht vertelde Reuters dat de twee delen van de boot op 12 augustus nog niet waren verplaatst. Patrouilleboten van de Japanse autoriteiten houden de situatie in de gaten.

LEES OOK: Japanners eten jaarlijks bijna 10.000 ton kogelvis – dit maakt de dodelijke delicatesse zo duur