Veel huurders en huiseigenaren moeten in 2020 fors meer gemeentelijke woonlasten betalen, voor het tweede jaar op rij. Het is de sterkste stijging van de gemeentebelasting sinds 2007.

Dat concludeert het Centrum voor Onderzoek van de Economie van de Lagere Overheden (COELO) op basis van onderzoek naar de veertig grootste gemeenten.

In Apeldoorn stijgen de woonlasten het meest, terwijl die juist dalen in Arnhem.

Huizenbezitters moeten gemiddeld ruim 4 procent meer gemeentelijke woonlasten betalen dan vorig jaar, huurders ruim 5 procent.

De toename van de gemeentelijke woonlasten is net iets groter dan in 2019, toen de woonlasten het sterkst stegen in ruim tien jaar. De onderzoekers hebben telkens gekeken naar huishoudens met meerdere bewoners.

Huurders in Apeldoorn, Westland, Eindhoven en Oss zien de gemeentebelastingen het meest stijgen. In al deze gemeenten gaat vooral de afvalstoffenheffing sterk omhoog. Bewoners van het Westland moeten daarnaast ook veel meer rioolheffing betalen. In Assen en Arnhem gaan de woonlasten juist omlaag.

De rekening van huiseigenaren gaat het meest omhoog in Apeldoorn, Westland en Leiden. Dat komt vooral doordat de afvalheffing omhoog gaat. In Westland en Leiden stijgt ook de rioolheffing flink. Daarnaast gaat in Apeldoorn en Leiden de onroerendezaakbelasting (ozb) omhoog. Alleen in Arnhem zijn huiseigenaren minder kwijt aan gemeentebelastingen.

Lees ook op Business Insider

Afvalstoffenbelasting Rijk komt op rekening van huishoudens

De afvalstoffenheffing zal in meerdere gemeenten stijgen omdat het Rijk de afvalstoffenbelasting vorig jaar sterk verhoogde. Veel gemeenten betaalden de kosten hiervan vorig jaar nog uit hun reserves, maar leggen de rekening nu neer bij huishoudens.

Hoewel de sterkste stijging van de gemeentelijke woonlasten bij huurders plaatsvindt, zijn de gemiddelde bedragen die huiseigenaren betalen een stuk hoger. In de veertig onderzochte gemeenten betalen huurders zo’n 370 euro aan gemeentebelasting, huiseigenaren ongeveer 720 euro.

Bekijk hieronder hoe hoog de gemeentelijke woonlasten zijn voor huurders en wooneigenaren in de veertig grootste gemeenten.


 


Lees meer over belastingen: