Het personeel van websupermarkt Picnic krijgt er de komende drie jaar in totaal 10 procent meer loon bij.

Uit gegevens van werkgeversclub AWVN blijkt dat er vaker relatief sterke loonstijgingen worden afgesproken.

Naast krapte op de arbeidsmarkt speelt hierbij ook de oplopende inflatie een rol.

Het personeel van websupermarkt Picnic krijgt er de komende drie jaar in totaal 10 procent meer loon bij. Dat is het bedrijf overeengekomen met vakbond De Unie. Een deel van die loonsverhoging gaat zelfs al deze maand in, terwijl de cao eigenlijk pas in april volgend jaar gaat gelden.

Daardoor kunnen de medewerkers deze maand al 3 procent meer loon krijgen en vervolgens in het voorjaar van 2023 en 2024 opnieuw. Ook komt er een eenmalige uitkering van 1 procent van het loon. Voor bepaalde groepen medewerkers gaat het salaris nog iets harder omhoog, met maximaal 2,5 procent extra.

Begin vorig jaar sloot Picnic voor het eerst een cao af en die loopt nog door tot april 2022. Picnic wilde echter ruim voor die tijd al nieuwe afspraken maken.

De nieuwe cao moet nog wel worden goedgekeurd door het personeel. Bij de meeste bedrijven mogen alleen vakbondsleden daar over stemmen, maar Picnic vraagt alle medewerkers om hun mening.

Druk om lonen te verhogen door oplopende inflatie

Uit gegevens van werkgeversclub AWVN blijkt dat er vaker relatief sterke loonstijgingen worden afgesproken. De loonafspraken die in september en oktober zijn gemaakt, waren met een gemiddelde van meer dan 2 procent relatief hoog.

Naast krapte op de arbeidsmarkt speelt hierbij ook de oplopende inflatie een rol. Goederen en diensten zijn voor consumenten in oktober 3,4 procent duurder geworden dan een jaar eerder. Dat is de sterkste stijging sinds april 2002, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Een combinatie van factoren zorgt al een tijdlang voor hogere gas- en stroomprijzen op de groothandelsmarkten. Zo waren de reserves relatief klein door de strenge winter en nam de vraag naar energie wereldwijd sterk toe door het economisch herstel van de coronacrisis.

LEES OOK: Dit verlies je aan koopkracht met €50.000 of €100.000 spaargeld op de bank, als de hoge inflatie niet ‘tijdelijk’ is