Nederlandse industriebedrijven produceerden in augustus in doorsnee 8 procent minder dan een jaar eerder, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Het was de achtste maand op rij dat de industriële productie op jaarbasis een krimp liet zien. In juli zakte de productie al met ruim 8 procent en in juni was sprake van een daling van meer dan 7 procent. Ook in de voorgaande maanden van 2023 kromp de productie op jaarbasis.

De verschillen tussen industriële bedrijfstakken waren groot, waarbij de meeste bedrijfsklassen minder produceerden dan in dezelfde maand een jaar eerder. Van de grote branches liet de machine-industrie opnieuw de grootste productiedaling zien.

De branche van reparatie en installatie van machines kende opnieuw de grootste toename van de productie.

In vergelijking met de voorgaande maand produceerde de Nederlandse industrie ook minder. Dan gaat het om een daling met 0,7 procent.

Industriële producenten blijven negatief gestemd

Het CBS meldde verder dat producenten in de industrie in september even negatief waren als in augustus.

Het oordeel van fabrikanten over hun orderportefeuille verslechterde. Ze waren echter minder negatief over de verwachte bedrijvigheid in de komende drie maanden en de voorraden gereed product.

In Duitsland, een belangrijke afzetmarkt voor de Nederlandse industrie, was het vertrouwen van producenten in september minder negatief dan in augustus.

De gemiddelde dagproductie van de Duitse industrie was volgens statistiekbureau Destatis in augustus 0,7 procent lager dan een jaar eerder. Ten opzichte van juli steeg de Duitse productie met 0,5 procent.

LEES OOK: Nederlandse industrie verwacht minder orders komende maanden: deuk in vertrouwen