• Het aantal verkochte nieuwbouwwoningen is in het eerste kwartaal van dit jaar met 34 procent gestegen.
  • In totaal werden er 4.400 nieuwbouwwoningen verkocht in het eerste kwartaal.
  • De prijzen van  nieuwe woningen stegen met 1,4 procent in het eerste kwartaal, vergeleken met dezelfde periode een jaar eerder.
  • Lees ook: 6 zaken om op te letten als je nieuwbouwwoning wilt kopen

Het aantal verkochte nieuwbouwwoningen is in het eerste kwartaal van dit jaar gestegen met 34 procent tot 4.400 vergeleken met dezelfde periode vorig jaar.

De prijzen van nieuwbouwwoningen stegen in het eerste kwartaal van 2024 met 1,4 procent vergeleken met dezelfde periode een jaar eerder, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), op basis van eigen cijfers en die van het Kadaster en het Europese statistiekbureau Eurostat.

CBS

De prijzen van nieuwbouwwoningen stegen in het eerste kwartaal minder snel dan die van bestaande koopwoningen, die gemiddeld 3,8 procent duurder werden in de eerste drie maanden van dit jaar.

De gemiddelde verkoopprijs van nieuwbouwwoningen bedraagt volgens de laatste gegevens 493.000 euro.

CBS

Volgens het CBS waren de huizenprijzen van nieuwbouw en bestaande koopwoningen samen in het eerste kwartaal 3,6 procent hoger dan een jaar eerder.

Huizenprijzen in heel Europa in de lift

In negentien lidstaten van de Europese Unie was de prijs in het afgelopen kwartaal hoger dan een jaar eerder. "Polen is de grootste stijger met 18 procent, in Luxemburg daalden de prijzen het hardst met bijna 11 procent", aldus het statistiekbureau.

Ook in onder meer Duitsland (min 6 procent) en Frankrijk (min 5 procent) daalden de prijzen relatief sterk. Naast Polen werden ook woningen in Bulgarije (plus 16 procent), Litouwen (plus 10 procent) en Kroatië (plus 9 procent) aanzienlijk duurder.

CBS

De Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) maakte vorige week bekend dat de huizenprijzen in Nederland nog nooit zo hoog geweest als afgelopen kwartaal.

De huizenprijzen gingen in het tweede kwartaal met 7,2 procent omhoog vergeleken met het eerste kwartaal van dit jaar. De NVM noemde dit een "uitzonderlijke" toename. Sinds het begin van de metingen in 1995 is dit maar een keer eerder gebeurd. Ten opzichte van het tweede kwartaal van 2023 zijn de prijzen met 13,6 procent nog sterker gestegen.

De NVM hanteert een andere methode dan het CBS om de huizenprijzen te volgen. Het CBS kijkt naar de prijsontwikkeling op basis van gegevens over de overdracht bij de notaris, terwijl de NVM het verkoopmoment bij de makelaar registreert. Hierdoor lopen de cijfers van de NVM vaak wat vooruit op de ontwikkelingen die het CBS rapporteert.

LEES OOK: Eerst oude huis verkopen, of eerst nieuw huis kopen? 6 dingen om rekening mee te houden