De formatie bevindt zich in een politieke impasse, volgens informateur Mariëtte Hamer.

Belangrijkste probleem is dat de politieke partijen niet eens zijn over wie met wie een kabinet moet vormen.

Volgens Hamer zijn er wel oplossingen voor de impasse denkbaar, maar moeten de partijen daar zelf uit zien te komen.

De formatie bevindt zich in een politieke impasse. Dat zei informateur Mariëtte Hamer vrijdag na overleg met de leiders van zes politieke partijen.

Het inhoudelijke deel van haar opdracht is zo goed als klaar, maar het is nog niet gelukt om een groep partijen te vinden die samen verder wil, zo zei ze. Ze heeft de partijen gevraagd om dit weekend “tot een doorbraak” te komen. “Dat zullen ze echt samen met elkaar moeten doen.”

Hamer zat vrijdagmiddag om de tafel met de leiders van VVD, D66, CDA, PvdA en GroenLinks. Plannen voor herstel en de transitie na de coronacrisis zijn volgens haar inmiddels wel vastgesteld, maar het lukt niet om ze zover te krijgen dat ze samen een kabinet willen vormen.

“Je blijft toch steken op de wie-met-wie, en de combinaties leiden niet tot een meerderheid”, aldus de informateur. Al die partijen hebben eisen gesteld die vooralsnog onverenigbaar zijn gebleken.

Volgens Hamer zijn er wel oplossingen voor de impasse denkbaar, maar moeten de partijen daar zelf uit zien te komen. Wat Hamer gaat doen als het niet lukt om dit weekend een doorbraak te bewerkstelligen, wilde ze niet zeggen. "Ik heb altijd geleerd dat als je wilt dat het op plan A uitkomt, je niet over B en C moet praten." Het is volgens haar te vroeg om te zeggen dat de formatie is mislukt.

LEES OOK: 6 dingen die je moet weten over Hans van der Wind, de miljonair die ruim €1 miljoen aan het CDA doneerde