Florida biedt coronavaccins aan 65-plussers. Je hoeft niet aan te tonen dat je in de staat woont om te kunnen worden ingeënt.

Dit leidt ertoe dat parttime inwoners van Florida en mensen van buiten de staat naar het zuiden vliegen voor een prik.

De gouverneur van Florida ontmoedigt vaccintoerisme, maar vindt het prima dat overwinteraars het vaccin halen in zijn staat.

Florida is een van de eerste staten die het coronavaccin biedt aan 65-plussers. Het uitgebreide vaccinatieprogramma van de staat trekt inmiddels reizigers van heinde en verre aan die een prik komen halen.

Vaccinzoekers vliegen Florida in vanuit het buitenland, zoals Canada en Argentinië, en vanuit New York en andere staten, schrijft The Wall Street Journal.

De meeste bezoekers zijn parttime inwoners van Florida en niet zogenoemde “vaccintoeristen”, zei Gouverneur Ron DeSantis vorige week in een persconferentie. “Als ze hier een woning hebben en niet hals over kop voor twee weken hierheen vliegen, dan vind ik dat prima”, zei DeSantis volgens The Wall Street Journal.

Volgens hem is een parttime inwoner die een vaccin haalt in Florida iets anders dan iemand die als toerist naar de staat komt om zich te laten vaccineren. “Dus we ontmoedigen mensen om alleen voor het vaccin naar Florida te komen.”

Lees ook op Business Insider

Echter, in het huidige vaccinatieplan van de staat is geen bewijs van inwonerschap vereist om in aanmerking te komen voor een inenting.

Een 66-jarige vrouw uit Buenos Aires vertelde The Wall Street Journal dat ze besloot het vaccin te halen toen ze op bezoek was bij familie in Miami, aangezien het niet overal verkrijgbaar is in Argentinië.

Ze ging naar een officiële vaccinatielocatie in Tampa, identificeerde zich met haar paspoort, liet het bewijs van haar reisverzekering zien en kreeg een prik.

Andere vaccinzoekers van buiten de staat verkregen hun inenting op meer slinkse wijze. Twee rijke vastgoedontwikkelaars, David en Bill Mack, wisten het officiële distributiekanaal voor het vaccin te omzeilen dankzij hun connecties met een verpleeghuis in Florida, schreef The Washington Post.

‘Snowbirds’ vliegen nu toch naar Florida

Veel ‘snowbirds’ – mensen die in een kouder klimaat wonen en overwinteren in Florida – hadden hun reis voor dit jaar gecanceld vanwege de pandemie. Maar in het licht van Florida’s vaccinatieprogramma overwegen sommigen nu toch te gaan, zei een Canadese intermediair voor reisverzekeringen tegen CBS12 News.

“Canadezen die niet van plan waren om af te reizen naar Florida om er de traditionele periode van november tot april door te brengen, zijn nu opeens geïnteresseerd omdat het vaccin beschikbaar is. Ze beginnen regelingen te treffen om naar het zuiden te gaan”, zei Martin Firestone van Travel Secure. “Ze hebben het allemaal op hun radar. De belangstelling is enorm.”

Als de snowbirds hun verblijf in Florida verlengen, in plaats van heen en weer te vliegen voor het vaccin, dan is het ook in het belang van Florida’s vaste bewoners dat de parttimers worden gevaccineerd.

“Als mensen tijd doorbrengen in onze gemeenschap, op onze stranden, in onze restaurants en in onze winkelcentra, dan kunnen ze het virus verspreiden, ongeacht waar ze wonen”, aldus een vertegenwoordiger van de Miami Jackson County Health Department tegen The Wall Street Journal.

Lees meer over coronavaccins: