Flixbus staat op het punt om de internationale busdiensten van Eurolines en Isilines over te nemen van Transdev Group, maar ziet intussen in Duitsland een nieuwe concurrent de markt betreden. Het Franse autodeelplatform BlaBlaCar gaat buslijnen lanceren in de Benelux en het thuisland van Flixbus, waar het nu nog bijna een monopoliepositie heeft.

Oprichter en CEO Jochen Engert van Flixbus kondigde de geplande overname maandag aan en denkt daarmee een beter aanbod te krijgen voor busreizigers: “Deze aankoop zou onze positie als marktleider in Frankrijk versterken en zou, door de integratie van de netwerken van Eurolines en Isilines, ons Europees bereik nog verder vergroten.”

Engert verwacht dan ook een toename van het aantal passagiers: “Door deze integratie zou Flixbus een nog vollediger en diverser aanbod hebben om nog meer passagiers te kunnen bedienen. We streven ernaar om de eerste keuze te zijn voor reizigers overal in Europa.”

De ondernemingsraad moet nog wel instemmen met de overnameplannen.

Flixbus versus BlaBlaCar

Flixbus is in 2013 begonnen in Duitsland en betrad twee jaar later de Franse markt met bussen met wifi en extra beenruimte. Daarmee wil het busbedrijf een aantrekkelijk alternatief zijn voor reizen met de auto, trein of vliegtuig.

In Nederland heeft Flixbus op dit moment een netwerk tussen 31 verschillende bestemmingen, waaronder de grote steden en toeristische bestemmingen als De Efteling. In totaal vervoerde Flixbus afgelopen jaar 45 miljoen passagiers; daarmee noemt het zichzelf het grootste busbedrijf ter wereld.

Maar BlaBlaCar gaat nu in Nederland, België en Duitsland, het thuisland van Flixbus, de strijd aanbinden onder de naam BlaBlaBus. Op dit moment heeft Flixbus nog 95 procent van de Duitse markt in handen.

BlaBlaBus wil tegen het einde van dit jaar zestig steden in Duitsland en ook de Benelux met elkaar verbinden. BlaBlaCar biedt nu onder de naam Ouibus vanaf Amsterdam en Rotterdam al tientallen bestemmingen aan in Frankrijk en Spanje. Later dit jaar zal Ouibus omgedoopt worden tot BlaBlaBus en ook verbindingen aan gaan bieden met Duitse steden.

Goedkopere busreizen

In het zuiden van Duitsland zijn de Fransen met Ouibus al van start gegaan en bieden ze goedkopere busreizen aan dan Flixbus. Zo kost een ticket tussen Frankfurt en Stuttgart bij het toekomstige BlaBlaBus 9 euro, terwijl die prijzen bij Flixbus variëren van 9,99 tot 15,99 euro, schrijft Handelsblatt.

Topman Nicolas Brusson van BlaBlaCar hoopt dat buspassagiers ook van het aanbod autodelen gebruik zullen maken op plaatsen waar geen langeafstandsbussen rijden.

Hoe dan ook is de oplaaiende concurrentiestrijd tussen Flixbus en BlaBlaCar een teken dat busreizen weer hip aan het worden zijn, terwijl ze toch heel lang een slecht imago hadden.

Lees meer: