• Getir moet wereldwijd flink gaan reorganiseren en trekt zich daarom terug uit zes Nederlandse steden, waar de bestellingen achterblijven.
  • Ook gaat de flitsbezorger vijf magazijnen sluiten in Amsterdam, waar het al anderhalf jaar met de gemeente over in de clinch ligt.
  • Getir gaat ruim tien procent van z’n totale personeelsbestand op straat zetten in een poging het bedrijf ‘het bedrijf efficiënter te maken’.
  • Lees ook: Flitsbezorger Getir schrapt wereldwijd 2.500 banen – lot van Nederlandse werknemers nog onzeker

De van oorsprong Turkse flitsbezorger Getir gaat zich volledig terugtrekken uit zes Nederlandse steden en zal vijf van z’n Amsterdamse magazijnen gaan sluiten. Dat bevestigt Getir na berichtgeving door Het Parool.

Volgens de onderneming heeft de keuze te maken met de discussie met de gemeente Amsterdam over bestemmingsplannen voor locaties. Getir ligt al anderhalf jaar met de Amsterdamse gemeente in de clinch omdat het magazijnen van flitsbezorgers in woonwijken aan banden wil leggen. Door de locaties te sluiten hoopt Getir “de voortdurende discussie achter zich te laten”.

De flitsbezorger heeft daarnaast besloten helemaal te vertrekken uit de steden Breda, Delft, Eindhoven, Groningen, Leiden en Tilburg, omdat het aantal bestellingen daar erg beperkt blijft.

Dinsdag werd al bekend dat Getir internationaal fors gaat reorganiseren. Ongeveer 2.500 medewerkers van het bedrijf verliezen hun baan. Dat is meer dan 10 procent van het totale personeelsbestand. Volgens Getir moet de reorganisatie het bedrijf efficiënter maken.

Tegenslagen voor Getir, dat tijdens corona hard groeide

Flitsbezorgers als Getir groeiden hard tijdens de coronapandemie. Toen won het online bestellen van boodschappen flink aan populariteit door de lockdowns.

Ondanks die groei waren de diensten nog niet winstgevend. Door de hoge inflatie is het nu ook lastiger geworden om nieuwe klanten te vinden. Ook zijn investeerders terughoudender geworden door de opgelopen rente.

In Amsterdam is Getir samen met branchegenoot Flink daarnaast al langer verwikkeld in een juridische strijd met de gemeente. De gemeenteraad stemde eerder in met een plan waardoor flitsbezorgers zich alleen nog mogen vestigen op bedrijventerreinen en niet meer in woongebieden. De flitsbezorgers klagen dat hun sector anders behandeld wordt dan bijvoorbeeld bezorgers van supermarkten of pizzabezorgers.

Getir blijft wel in Amsterdam actief. In de Nederlandse hoofdstad houdt het bedrijf ongeveer vijftien magazijnen over, vanwaaruit koeriers van het bedrijf boodschappen bij klanten in de stad kunnen afleveren. Andere Nederlandse steden waar Getir blijft zijn Amstelveen, Den Haag, Haarlem, Rotterdam en Utrecht.

LEES OOK: Flitsbezorger Getir blijft ondanks forse verliezen toch actief in Nederland, maar vertrekt wel uit Italië, Spanje en Portugal