Het aantal faillissementen is in juni opnieuw opgelopen, na een stijging in mei. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Het aantal faillissementen laat daarmee al drie maanden op rij een toename zien. In het eerste halfjaar van 2023 lag het aantal faillissementen bijna 60 procent hoger dan in dezelfde periode van 2022.

Er werden afgelopen maand 302 faillissementen uitgesproken, tegen 164 bedrijven die omvielen in juni 2022. Dat komt neer op een stijging van 84 procent in twaalf maanden.

CBS

In juni werden volgens het CBS 48 meer bedrijven failliet verklaard dan in mei. Dat is een stijging van 19 procent.

Het aantal uitgesproken faillissementen piekte met 911 in mei 2013. Daarna nam het aantal faillissementen tot en met augustus 2017 af. Vervolgens bleef de trend tot medio 2020 redelijk vlak.

Vanaf mei 2022 lag het aantal faillissementen onafgebroken hoger dan in dezelfde maand een jaar eerder. In juni 2023 waren er voor het eerst in ongeveer drie jaar meer dan 300 faillissementen.

Meeste faillissementen in de handel

Net als in de voorgaande maanden was de handel in juni de bedrijfstak waarin de meeste faillissementen werden uitgesproken, namelijk 63. Dat is 40 procent meer dan in mei. Daarna volgde de bouwnijverheid met 41 faillissementen, tegen 43 een maand eerder.

Beide sectoren behoren tot de grootste bedrijfstakken. Relatief gezien werden in juni de meeste faillissementen uitgesproken in de sector horeca. Daar gingen 26 bedrijven failliet, tegen 32 in mei.

CBS

LEES OOK: Onderhands akkoord tussen bedrijf en schuldeisers om faillissement te voorkomen vooral geschikt voor iets grotere ondernemingen