• De Belastingdienst begint weer met het invorderen van openstaande belastingschulden.
  • Vanaf deze maand kunnen particulieren en bedrijven weer vooraankondigingen verwachten en later dit jaar aanmaningen.
  • Voor bedrijven geldt dat ze vanaf 1 oktober bij nieuwe belastingaanslagen weer volgens de normale termijnen moeten betalen.

De Belastingdienst begint weer met het invorderen van openstaande belastingschulden. De invordering van belastingschulden lag vanaf maart vorig jaar door de coronacrisis grotendeels stil.

“Maar de beperkende coronamaatregelen zijn nu versoepeld en het economische leven komt vrijwel overal weer op gang. Daarom pakken wij de invorderingswerkzaamheden geleidelijk weer op”, aldus de fiscus.

De Belastingdienst meldt vanaf deze maand eerst vooraankondigingen te sturen en later dit jaar betalingsherinneringen en aanmaningen. Als particulieren en ondernemers dan nog niet betalen, volgen vanaf begin 2022 dwangbevelen.

Tijdens de coronacrisis is massaal uitstel van belastingbetaling verleend aan ondernemingen. Hierbij gaat het onder meer om loonbelasting en btw.

Veel van de coronasteunregelingen worden afgebouwd. Voor de komende periode liggen er een paar belangrijke deadlines.

  • 1 oktober 2021: nieuwe belastingaanslagen voor bedrijven moeten volgens de normale termijnen worden betaald. De Belastingdienst verleent geen uitstel meer.
  • 1 oktober 2022: het afbetalen van oude belastingschulden gaat van start. Hiervoor krijgen bedrijven 60 maanden.
  • 31 oktober 2022: dit is de uiterste datum voor de eerste termijn waarop en deel van de opgebouwde belastingschuld moet worden terugbetaald.
  • 1 oktober 2027: op deze datum moet de volledige belastingschuld die tijdens de coronacrisis is opgebouwd zijn terugbetaald.

LEES OOK: Aantal faillissementen op laagste punt in 30 jaar dankzij massale overheidssteun – maar die wordt vanaf 1 oktober afgebouwd