Fintechbedrijf Ohpen neemt zijn branchegenoot Davinci over en verdubbelt daarmee ruimschoots in omzet.

Door de overname kan Ohpen banken ook helpen met software voor hypotheken en leningen, naast producten voor sparen, beleggen en pensioen.

Ohpen mikt op verdere groei in België en het Verenigd Koninkrijk.

Een bank die een beleggingsproduct of hypotheek verkoopt met een lange looptijd gaat niet alleen een langlopende relatie aan met klant, maar ook met zijn IT-systemen.

Omdat technologie snel verandert, worstelen veel klassieke financiële partijen met verouderde software. Daar zit soms decennia oude data in die niet goed meer communiceert met moderne IT-systemen.

Op dat moment komt Ohpen om de hoek kijken. Het Amsterdamse fintechbedrijf richt zich als softwarespecialist op oplossingen voor banken en andere financiële dienstverleners voor de technologische ‘achterkant’ van producten als spaar- en beleggingsrekeningen. Het platform van Ohpen beheert dergelijke producten zonder dat banken zelf dure interne IT-systemen hoeven te onderhouden.

Ohpen voegt software voor hypotheken en leningen toe

Ohpen heeft zich vanaf de oprichting in 2009 specifiek gericht op producten voor sparen, beleggen en pensioen. Maar daar komt nu verandering in met de dinsdag aangekondigde overname van de eveneens in Amsterdam gevestigde branchegenoot Davinci. Die doet ongeveer hetzelfde als Ohpen, maar richt zich vooral op software die hypotheken en leningen onderbrengt in een modern IT-platform.

Lees ook op Business Insider

“De combinatie van deze twee groeiende bedrijven stelt Ohpen in staat om de wereldwijde markt van 300 miljard dollar aan IT-uitgaven van banken verder aan te boren met onze internationale uitbreidingsplannen”, aldus CEO Matthijs Aler van Ohpen in een persverklaring.

Volgens Aler wordt Ohpen door de overname van Davinci het enige op de cloud gebaseerde softwareplatform dat banken met sparen, beleggen, pensioenen, betalen, lenen en hypotheken kan ondersteunen. “De activiteiten van Ohpen en Davinci zijn volledig complementair, dus dit vormt een significante uitbreiding van wat we financiële dienstverleners kunnen bieden”, zegt Aler in een toelichting tegenover Business Insider.

Ohpen ruim twee keer zo groot

De gezamenlijke waarde van de financiële producten die met de software van Ohpen en Davinci administratief worden beheerd, bedraagt door de overname ongeveer 85 miljard euro (bijna 100 miljard dollar).

“Voor Ohpen betekent dat een ruime verdubbeling, want iets meer dan de helft komt van Davinci”, aldus Aler. Met Davinci erbij komt de omzet van Ohpen op jaarbasis uit op ongeveer 30 miljoen euro.

Het gezamenlijke werknemersbestand ligt op 350 mensen. Aler: “Er is nauwelijks overlap, dus we hoeven geen reorganisaties te doen. We willen met de werknemers van beide bedrijven verder groeien.”

Ohpen mikt op nieuwe klanten in het buitenland

Met het bredere productaanbod wil Ohpen nadrukkelijker nieuwe klanten in het buitenland werven.

Aler: “We mikken in eerste instantie op België en het Verenigd Koninkrijk. Op ons platform kun je natuurlijk makkelijk nieuwe financiële producten onderbrengen. Maar echt uniek zijn we in de ondersteuning van klassieke financiële dienstverleners die verouderde technologie willen vervangen. Het gaat dan om complexe, oudere producten die gemigreerd moeten worden naar een modern softwareplatform, met data die soms wel dertig jaar teruggaan.”

Ohpen en Davinci geven geen details over de overnameprijs. Wel wil Aler kwijt dat de financiering van de overname wordt opgebracht door de aandeelhouders van Ohpen, waaronder investeringsmaatschappijen NPM Capital en Amerborgh. “Er zijn geen andere partijen bij betrokken buiten de bestaande aandeelhouders.”

De overname van Davinci is wat Aler betreft niet de start van een acquisitiereeks. “Als er iets voorbij komt dat heel goed past, kun je daar natuurlijk altijd naar kijken. Maar acquisities zijn geen doel op zich. De komende anderhalf jaar willen we de combinatie die we nu hebben organisch verder uitbouwen.”

Lees meer over Ohpen: