• Financieringsplatform NLInvesteert start een nieuw fonds voor leningen aan het midden- en kleinbedrijf van 50 miljoen euro.
  • Door co-financiering van banken en particuliere beleggers worden de risico’s gespreid.
  • Ondernemers betalen voor leningen via NLInvesteert gemiddeld 4 procent tot 5 procent rente.

Financieringsplatform NLInvesteert start een nieuw fonds van 50 miljoen euro voor leningen aan het midden- en kleinbedrijf (mkb). De financiering wordt geregeld via een mix van bancaire financiering en geld dat door particuliere beleggers beschikbaar wordt gesteld.

Dat maakte NLInvesteert maandag bekend.

De financiering van het mkb is voor banken de afgelopen jaren lastiger geworden, mede door strengere kapitaaleisen van financiële toezichthouders die beperkingen opleggen wat betreft de risico’s die banken kunnen nemen. “Als andere partijen zoals NLInvesteert het risicovolle deel van de lening faciliteren zijn banken echter toeschietelijker”, zo stelt het platform in een toelichting.

Volgens NLInvesteert financieren banken bij het platform doorgaans tegen rentes van 1 tot 3 procent en ontvangen beleggers die een groter risico nemen gemiddeld 8 procent. Voor mkb-ondernemers komt de gemiddelde rente op leningen via het platform daarom uit op 4 tot 5 procent.

Voor het nieuwe fonds is er door beleggers in enkele weken tijd al 6 miljoen euro toegezegd op een beoogd bedrag van 20 miljoen euro. In combinatie met de bancaire financiering krijgt het fonds hiermee een omvang van 50 miljoen euro.

Volgens oprichter Dirkjan Takke van NLInvesteert is het wanbetalingspercentage bij het platform minder dan een half procent. “Die lage uitval is het gevolg van onze strenge selectie en omdat we gedurende de looptijd betrokken blijven en bijsturen indien nodig”, licht Takke toe. “Wij letten voornamelijk op de cashflow.”

Lenen aan het mkb: grootbanken versus fintechs

De afgelopen jaren zijn er verschillende alternatieven ontstaan voor banken bij de financiering van mkb-leningen. In de podcast The Next Move van Business Insider en Diederik Heinink spraken chief innovation officer Annerie Vreugdenhil van ING en CEO Sven van der Biezen van fintech Floryn deze maand over lenen aan het mkb.

De ervaring van ING is dat kleinere bedrijven puur door schaalverschillen andere risico’s meebrengen dan grotere bedrijven. “Dat maakt enorm uit”, volgens Vreugdenhil. “Stel, iemand begint een espressobar en vraagt daarvoor krediet aan. Vervolgens komt er een Starbucks naast. Dan heeft die ondernemer een probleem. Als iemand een keten heeft met 20 espressobars en naast eentje daarvan komt een Starbucks, dan overleeft hij het waarschijnlijk wel. Alleen al door dergelijke schaalverschillen zit er een ander risico aan. Dat maakt financiering van kleinere bedrijven soms ingewikkelder.”

Van der Biezen ziet dat ook sectorverschillen een rol spelen in het mkb, waarbij Floryn tijdens de coronacrisis merkte dat bijvoorbeeld e-commercebedrijven in veel gevallen veel minder problemen hadden. “Die zitten ook weer vol in de investeringsmodus en groeien heel hard.”

LEES OOK: Lenen aan het mkb: zo gaan grootbank ING en fintech Floryn daarmee om