Mirjam van Velthuizen is sinds november 2021 financieel directeur bij spoorbeheerder ProRail en liep in die tijd de nodige crises op. Toch moet zij als CFO bij uitstek aandacht voor de operationele gang van zaken op het spoor combineren met planning voor de langere termijn.

Wat betreft de investeringen in het Nederlandse spoor levert dit best een een uitdaging op, zo vertelt Van Velthuizen in een interview op de site CFO.nl. “Projecten die wij vandaag starten zijn pas over tien jaar klaar. Dat betekent dat je ook financiering voor deze termijn stabiel geregeld moet hebben. Terwijl we voor het allergrootste deel afhankelijk zijn van de overheid waar elke vier jaar een ander kabinet zit en waar de ene keer de kas wat ruimer is dan de andere en ook de kleuring nog wel eens verschilt. Wat je niet wil is dat een nieuw kabinet al het voorbereidende werk van de vorige regering weggooit.”

De CFO van ProRail is in ieder geval blij dat het huidige kabinet miljarden heeft uitgetrokken voor verbetering van het spoor en investeringen in duurzame mobiliteit. “Er wordt duidelijk gekozen.”

LEES HIER het hele interview op CFO.nl: Mirjam van Velthuizen (CFO ProRail): “Ik sta voor mijn beslissingen. Ook als het shit wordt. Dan is het tenminste míjn shit.”