Feyenoord is weer helemaal terug. De Rotterdamse club raakte tien jaar geleden in financiële problemen, maar is door gezond beleid uit het dal gekropen.

Met als ultieme beloning de landstitel. Dirk Kuijt schoot Feyenoord zondag naar de overwinning tegen Heracles, waardoor de club zich voor het eerst in achttien jaar kampioen van de eredivisie mag noemen.

En met dat sportieve succes komen ook de nodige financiële opstekers.

Champions League

Belangrijkste is deelname aan de Champions League. Feyenoord stroomt volgend seizoen in in de groepsfase en krijgt daarvoor een startpremie van 12,7 miljoen euro. Elke overwinning levert daarnaast 1,5 miljoen euro op en een gelijkspel een half miljoen euro.

Verder keert de UEFA zo’n half miljard euro uit aan clubs via de zogenoemde marketpool. Hoe groter de televisiemarkt van een land en hoe meer een tv-zender betaalt voor de rechten, hoe meer geld er beschikbaar is voor de clubs uit dat land.

Voor Nederland is er de afgelopen jaren ruim 11 miljoen euro beschikbaar. Is Feyenoord de enige Nederlandse club in de Champions League, dan gaat dat gehele bedrag naar Rotterdam. Maar als Ajax zich weet te plaatsen via de voorrondes of door de Europa League-finale te winnen, gaat er 35 procent naar Amsterdam. Dat is de verdeelsleutel die de UEFA heeft bepaald.

Kortom: de Champions League levert Feyenoord sowieso bijna 20 miljoen euro op. En als Ajax zich niet plaatst voor de groepsfase, komt daar nog zo'n 4 miljoen euro bij.

Extra thuiswedstrijden

Verder speelt Feyenoord drie Europese thuiswedstrijden in de Kuip. Stel dat alle 51.117 kaarten voor een gemiddelde prijs van 50 euro verkocht worden, dan komt er 2,5 miljoen euro in het laatje.

"Nu maak je als club ook kosten, de UEFA heeft nogal strenge eisen, maar toch moet je op zo’n twee miljoen euro per duel rekenen", zegt Ruud van der Knaap van sportmarketingbureau Triple Double tegen VI.nl. "Doe dat keer drie en je hebt al zes miljoen euro."

Toch kost de landstitel ook geld. De spelers krijgen een flinke kampioenspremie. Denk dan bijvoorbeeld aan Dirk Kuijt, die na zijn verblijf in Turkije niet koos voor een lucratief contract in China. Tegenover de NOS vertelde de spits dat die optie er wel was, "maar ik ben een uitdaging aangegaan met Feyenoord".

Misschien zijn er nog andere spelers met een clausule, waarbij de vorige club geld ontvangt bij een kampioenschap. Ook de huldiging van maandag moet Feyenoord uit eigen zak betalen. Maar al met al wegen die kosten niet op tegen de inkomsten van de Champions League, die op minimaal 25 miljoen euro zullen uitkomen.

Feyenoord City

Andere voordelen betalen zich uit op de iets langere termijn. De waarde van de selectie neemt toe, omdat talenten als Tonny Vilhena en Rick Karsdorp ervaring opdoen in de Champions League. Dat kan over enkele jaren leiden tot lucratieve transfers die Feyenoord tientallen miljoenen oplevert.

Ook moet het makkelijker zijn om nieuwe sponsoren te vinden die hun naam willen verbinden uit de landskampioen.

En dan is er nog Feyenoord City, het megaproject van 1,5 miljard euro langs de Maasoever in Rotterdam-Zuid. Onderdeel van de plannen is een nieuw Feyenoordstadion met 63.000 zitplaatsen, waarmee de club weer structureel tot de top drie van Nederland moet gaan behoren.

De gemeente Rotterdam wil 135 miljoen euro bijdragen, de rest moet komen van banken en investeerders. De eerste landstitel in achttien kan betekenen dat het financiële draagvlak voor het nieuwe stadion er daadwerkelijk komt.

LEES OOK: Dit doen de spelers van Feyenoords kampioensploeg uit 1999 nu