De Rotterdamse gemeenteraad heeft donderdag groen licht gegeven voor ontwikkeling van Feyenoord City langs de Maasoever in Rotterdam-Zuid.

Het voorstel werd met 35 stemmen voor en 10 tegen aanvaard. Alleen de SP, GroenLinks, Partij voor de Dieren en twee fractieleden van D66 en Leefbaar Rotterdam keerden zich tegen het principebesluit.

De gemeente is bereid 135 miljoen euro op tafel te leggen als onderdeel van de bouw van een nieuw Feyenoordstadion met 63.000 zitplaatsen en de verdere gebiedsontwikkeling rond de Kuip. De komende anderhalf jaar worden plannen uitgewerkt voor de bouw van stadion, woningen, scholen, kantoren en winkel- en uitgaanscentra.

Uitvoering van het plan kost circa 1,5 miljard, grotendeels te financieren door banken en investeerders. Eind 2018 moet duidelijk worden of er financieel draagvlak is voor de plannen. ,,Er moet nog getekend en gerekend worden”, aldus wethouder Adriaan Visser.


Zo gaat het nieuwe stadion eruit zien

Het nieuwe Feyenoord-stadion komt direct aan de Maas te liggen.


Het 63.000 zitplaatsen tellende stadion gaat onderdeel uitmaken van een heel nieuw te ontwikkelen deel van de wijk.


Burgemeester Ahmed Aboutaleb en wethouder Joost Eerdmans volgen het debat in de gemeenteraad aandachtig.


Om het stadion heen komt een park te liggen waar het ontspannen vertoeven is.


In het door drukke wegen omringde Feyenoord City komt ook een atletiek-stadion.


Algemeen directeur Eric Gudde van Feyenoord (links) en leden van de raad van bestuur wachtten de beslissing van de gemeenteraad vol spanning af. Zij reageerden na de stemming met applaus.