Roger Federer en Rafael Nadal troffen elkaar vrijdag in de halve finale Wimbledon. De Zwitser en de Spanjaard waren aan elkaar gewaagd. Maar in vier sets bleek Federer toch te sterk voor Nadal. Daarmee komt de onderlinge stand op Wimbledon uit op 3-1 in het voordeel van Federer.

De laatste keer dat ze elkaar op het Engelse gras troffen in 2008, elf jaar geleden, won Nadal. De twee jaar ervoor trok Federer aan het langste eind.

De  twee tennisgrootheden hebben verschillende kwaliteiten, maar vaak gaan ze gelijk op. De twee zijn zowel op als buiten de tennisbaan aan elkaar gewaagd.

Toch zijn er ook een paar opvallende verschillen. We leggen Federer en Nadal op vijf punten naast elkaar: prijzengeld, Grand Slam-titels, sponsordels, vermogen en natuurlijk: de onderlinge duels.

In prijzengeld lijkt Nadal veel op Federer

In prijzengeld ontlopen de twee elkaar in ieder geval niet zo veel. Federer speelde in zijn carrière bijna 124 miljoen dollar bij elkaar en ook Nadal heeft al ruim 100 miljoen verdiend aan de sport. Bij hem stopt de teller net onder de 107 miljoen. Het opvallende is dat ze geen van beide de eerste plaats innemen, dat is Novak Djokovic met ruim 133 miljoen dollar aan prijzengeld.

In Grand Slam titels ontlopen de twee elkaar ook opvallend weinig. Rafael Nadal kan, als hij ook de finale nog wint, zijn 27e titel bijschrijven, voor Federer zou het zijn 31ste titel zijn. Ze speelden ook eens samen in één team; in 2017 zaten ze in Team Europe bij de eerste editie van de Laver Cup, die ook dit jaar weer op het programma staat.

Foto: EPA

Alle sponsors houden van Roger Federer

Prijzengeld is voor de écht grote spelers niet eens het hoofdinkomen. Het zijn de endorsements, de lucratieve contracten met sponsors, die het meeste geld opleveren. Daar zien we ineens een opvallend verschil: Roger Federer heeft duidelijk de meeste sponsorwaarde. Volgens Forbes heeft hij voor 86 miljoen aan deals uitstaan, terwijl Nadal 'slechts' voor 26 miljoen aan contracten heeft uitstaan.

Als grootste deal voor Federer tekent Forbes een deal uit 2018 met het Japanse modemerk Uniqlo op. Daaraan verdient Federer maar liefst 300 miljoen, over een periode van 10 jaar.

De onderlinge sportieve verhoudingen liggen juist weer in het voordeel van Nadal. Hij trof Federer 39 keer in een professionele tenniswedstrijd en won 24 keer, zo schrijft ATP Tour. Roger Federer wist dus maar 15 keer van Nadal te winnen. Bij de Indian Wells Masters kon Federer weliswaar door naar de finale, maar hij kon geen 16e overwinning bijschrijven omdat Nadal geblesseerd moest opgeven. Hij wist daarna wel weer Roland Garros op zijn naam te schrijven.

Ondanks het onderlinge voordeel bij de gespeelde wedstrijden is Federer dus de favoriet bij de sponsors. Dat zien we ook terug in de totale vermogens. Waar Nadal volgens beroemdheden-volger Celebrity Net Worth op 180 miljoen dollar blijft steken, komt Federer uit op 450 miljoen. Daar beginnen de verschillen die de sponsors maken voor de eindstand zich dus echt duidelijk af te tekenen.

Er is er maar één de grootste...

Ondanks de indrukwekkende statistieken zijn allebei de spelers nog ver verwijderd van de toppositie onder de vermogende tennissers. De 80-jarige Ion Tiriac won slechts 1 Grand Slam, in het dubbelspel, maar heeft als zakenman een geschat vermogen van 2 miljard dollar bij elkaar geharkt. Dat verdiende hij vooral met verschillende investeringen.

Lees ook meer over Roger Federer en Rafael Nadal: