• De Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs voorziet dat de Federal Reserve de rente in de Verenigde Staten nog meer gaat verhogen dan eerder gedacht.
  • Economen van de bank voorspellen dat de beleidsrente van de centrale bank in maart 2023 een niveau van 5 procent kan bereiken. Dat is 0,25 procentpunt meer dan de eerdere prognose.
  • Volgens Goldman Sachs is deze stap noodzakelijk om de economie te laten afkoelen en de “onaangenaam hoge” inflatie in de VS tegen te gaan.
  • Lees ook: Komende week is het make-or-break voor de beurs: alle ogen op de Federal Reserve

De grote Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs voorziet dat de Federal Reserve de rente in de Verenigde Staten nog meer gaat verhogen dan eerder gedacht.

De economen voorspellen dat de beleidsrente van de Amerikaanse centrale bank in maart 2023 een niveau van 5 procent kan bereiken. Dat is 0,25 procentpunt hoger dan waar analisten van Goldman eerder vanuit gingen.

De centrale bank blijft de rente verhogen om de “onaangenaam hoge” inflatie in de VS tegen te gaan, staat in een rapport van Goldman Sachs. Daarnaast is deze stap volgens de zakenbank noodzakelijk om de economie te laten afkoelen.

Volgende week dinsdag en woensdag houdt de Fed een beleidsvergadering. Naar verwachting wordt de rente dan voor de vierde keer op rij met 75 basispunten naar boven bijgesteld om de hoge inflatie in de VS tegen te gaan.

Voor beleggers was het wedden op een minder agressieve benadering van de Fed dit jaar een gevaarlijk spel. Aandelen herstelden meerdere keren van dieptepunten door deze verwachting, maar werden vervolgens opnieuw verpletterd door nieuwe tekenen van aanhoudende inflatie of een centrale bank die vastbesloten is haar tempo van de renteverhogingen aan te houden.

LEES OOK: Profiteren van de hoge olie- en gasprijzen via een ETF in energiebedrijven: hier moet je op letten