• Na een korte pauze heeft de Federal Reserve de beleidsrente in de VS opnieuw verhoogd, naar een bandbreedte van 5,25 procent tot 5,5 procent.
  • De Amerikaanse beleidsrente staat hierdoor op het hoogste niveau sinds 2001.
  • Beleggers hoopten op een teken dat de centrale bank dit jaar geen verhogingen meer doorvoert, maar de Fed zelf houdt de lippen stijf op elkaar.
  • Lees ook: Certificaten Triodos zakken naar nieuw dieptepunt van €22,50 per stuk

De Amerikaanse koepel van centrale banken, de Federal Reserve, heeft woensdag zoals verwacht ingestemd met de elfde renteverhoging sinds maart vorig jaar. De beleidsrente van de centrale bank is opnieuw met een kwart procentpunt verhoogd tot een bandbreedte van 5,25 tot 5,5 procent. Dit is de hoogste rentestand in de VS in 22 jaar.

Beleggers hopen op een teken dat dit mogelijk de laatste renteverhoging zou kunnen zijn, voordat er een pauze wordt ingelast om te kijken wat voor effect de renteverhogingen hebben op de Amerikaanse economie.

Hoewel de Fed bij de beleidsvergadering van juni aangaf dat er dit jaar nog twee verhogingen zouden volgen, houden de markten er rekening mee dat de rente dit jaar niet verder wordt verhoogd. De reden hiervoor is dat de Amerikaanse inflatie in juni is afgekoeld tot 3 procent. Dit is overigens nog wel hoger dan het doel van 2 procent inflatie dat de Federal Reserve nastreeft.

Het verslag van de vergadering van de Federal Reserve geeft geen aanleiding om te verwachten dat het gedaan is met de renteverhogingen dit jaar. In het verslag werd de inflatie opnieuw als “hoog” aangemerkt, met name de kerninflatie, waarbij de sterk schommelende prijzen van energie en voedsel niet worden mee geteld.

Federal Reserve: inflatie nog niet verslagen

In een reactie op het rentebesluit zei Fed-voorzitter Jerome Powell woensdagavond dat de inflatie sinds het hoogtepunt is afgenomen, maar dat de inspanningen om de inflatie terug te brengen naar het doel van de centrale bank nog lang niet voorbij zijn. "De inflatie is sinds het midden van vorig jaar iets afgenomen. Desalniettemin heeft het proces om de inflatie terug te brengen naar 2 procent nog een lange weg te gaan."

Ook zei de Fed-baas dat het hierdoor niet zeker is of er nog meer renteverhogingen komen, maar dat hij ook niet kan beloven dat er geen renteverhogingen meer zullen volgen dit jaar. "We zullen een data-afhankelijke aanpak blijven hanteren bij het bepalen van het beleid. We hebben veel bereikt, maar de volledige effecten van onze verkrapping moeten nog merkbaar worden", zegt Powell.

De Fed noemt de sterke Amerikaanse arbeidsmarkt als reden voor mogelijke verdere verhogingen dit jaar. De krapte daar leidt namelijk tot hogere salarissen, wat de inflatie aanjaagt. Maar de arbeidsmarkt is ook een teken dat de Amerikaanse economie nog weerbaar is en niet direct in een recessie zal duiken.

Powell noemt in zijn reactie de arbeidsmarkt nog altijd "erg krap" en zegt dat de vraag naar arbeid nog steeds "aanzienlijk groter is dan het aanbod van beschikbare werknemers".

Aandelenbeurzen reageerden in eerst instantie positief op de besluiten van de Fed, maar zakten vervolgens toch weer wat weg. De S&P 500-index sloot vrijwel onveranderd en de Nasdaq Composite daalde met 0,1 procent, maar de Dow Jones-index steeg met 0,2 procent, waarmee deze index de rally van inmiddels dertien dagen op rij voortzet.

LEES OOK: Inflatie is overal: zo hard gaan de prijzen omhoog in 15 populaire vakantielanden in Europa