• De handel in certificaten van de duurzame bank Triodos laat een gestage daling van de koers zien in de maand juli.
  • Woensdag werd de koers van de certificaten van aandelen vastgesteld op 22,50 euro per stuk.
  • Er kan sinds deze maand voor het eerst in drie jaar tijd weer één keer per week gehandeld worden in certificaten van Triodos Bank.
  • Lees ook: Beleggen in een defensie-ETF: wat levert het op? En kan het ethisch wel door de beugel?

Bij de wekelijkse handelsronde in certificaten van de duurzame bank Triodos heeft de koers woensdag een nieuwe dieptepunt van 22,50 euro per certificaat bereikt.

Dat blijkt uit een melding op het handelsplatform Captin, waar de handel in certificaten van Triodos plaatsvindt.

De handel in de certificaten van aandelen van Triodos Bank werd op 5 juli voor het eerst in ruim drie jaar officieel hervat. De koers van een certificaat, waarin één keer per week gehandeld kan worden, werd toen vastgesteld op 50 euro. Er werden ruim 20 duizend stukken verhandeld.

Ruim drie jaar geleden legde de ideële bank de handel in die alternatieve aandelen stil, doordat te veel mensen tegelijk hun stukken wilden verkopen, tot grote woede van veel beleggers. In maart 2020 werden certificaten voor het laatst tegen een prijs van 84 euro per stuk verhandeld. De nieuwe koers van 22,50 euro impliceert een waardeverlies van ruim 70 procent.

De op duurzaamheid gerichte bank gaf enkele jaren geleden certificaten van aandelen uit, waarbij Triodos deze certificaten terugkocht als er meer verkooporders dan kooporders waren. Na het uitbreken van de coronapandemie in 2020 wilden zo veel mensen hun stukken verkopen, dat Triodos besloot het systeem stil te leggen.

Triodos heeft nu een nieuw handelssysteem ingericht via het platform Captin. Daarop kunnen beleggers een keer per week daadwerkelijk stukken verhandelen. De prijs hangt dan af van alle certificaten die beleggers die week willen kopen of verkopen.

Koersdaling certificaten Triodos Bank zeer fors

Gedupeerde beleggers die zich hebben verenigd in de Stichting Certificaathouders Triodos kunnen sinds enkele weken inschatten hoe groot het verlies is op certificaten die ze in 2020 in bezit hadden.

Analisten rekenden volgens de Stichting op een waardedaling van 45 procent, omdat de certificaten lang niet verhandeld konden worden. Dat zou neerkomen op een totaal waardeverlies van 550 miljoen euro en een koersniveau van 46 euro per certificaat. De daling die inmiddels in de maand juli heeft plaatsgevonden, is een stuk groter.

De hoeveelheid certificaten in omloop blijft voorlopig hetzelfde. Triodos heeft op dit moment geen plannen om er meer uit te geven.

De bank meldde in juni een "substantieel" hogere winst te verwachten voor het eerste halfjaar van 2023 ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Dat is onder andere te danken aan de snelle stijging van de rentes. Op 17 augustus presenteert Triodos zijn halfjaarcijfers.

LEES OOK: Big Tech op de beurs: poging tot neerwaartse correctie in de maak – schade vooralsnog beperkt