De Amerikaanse arbeidsmarkt blijft sterk ogen. Volgens het Amerikaanse ministerie van Arbeid zijn er in maart 303.000 nieuwe arbeidsplaatsen bijgekomen in ’s werelds grootste economie, tegen een herziene 270.000 in februari.

Economen hadden in doorsnee verwacht dat de werkgelegenheid met 214.000 banen zou groeien. De werkloosheid in de VS bedroeg vorige maand 3,8 procent, tegen 3,9 procent in de voorgaande maand.

De ontwikkelingen op de arbeidsmarkt spelen een belangrijke rol bij het rentebeleid van de Federal Reserve. Een sterke banenmarkt geeft de centrale bank namelijk meer ruimte om de rente langer op een hoog niveau te houden. Bij een sterk afkoelende arbeidsmarkt zou de centrale bank juist eerder de rente kunnen verlagen om zo de economie te stimuleren.

Beleggers blijven positief na banenrapport

Over het rentebeleid van de Fed zijn de laatste tijd twijfels ontstaan op de financiële markten, mede door opmerkingen van verschillende Fed-bestuurders over het aantal renteverlagingen die dit jaar kunnen komen.

Volgens de CME Fedwatch Tool gaat een nipte meerderheid van beleggers er nog steeds vanuit dat de beleidsrente in juni voor met een kwartje omlaag gaat. Amerikaanse beurzen bleven vrijdag dan ook positief gestemd.

De Dow-Jonesindex noteerde in de middag 1 procent hoger. De brede S&P 500 won 1,4 procent en technologiegraadmeter Nasdaq ging 1,6 procent.

LEES OOK: Een nieuw record voor de bitcoin zou een negatief signaal zijn voor grote techaandelen en kan de beurs onder druk zetten, volgens deze beleggingsstrateeg