De Amerikaanse FBI heeft een verdachte aangehouden in verband met de recente lekken van geheime documenten van inlichtingendiensten over de oorlog in Oekraïne. Het gaat om de 21-jarige luchtmachtmedewerker Jack Teixeira, bevestigde minister van Justitie Merrick Garland op een persconferentie. De man wordt voorgeleid bij een rechtbank in Boston op verdenking van het lekken van vertrouwelijke informatie.

De New York Times had eerder gemeld dat de FBI op zoek was naar Teixeira, lid van een reserveonderdeel van de luchtmacht in de staat Massachusetts. Hij werkt op een vliegbasis en had daar volgens de krant als inlichtingenmedewerker toegang tot gevoelige informatie.

Hij zou de leiding hebben gehad over een besloten chatgroep van enkele tientallen jongeren op de berichtendienst Discord, waar de documenten sinds eind vorig jaar werden gepost. FBI-agenten hebben Teixeira’s woning in de plaats Dighton doorzocht. Zijn aanhouding verliep zonder incidenten.

Minister Garland zei dat de regering hard aan de zaak werkt en probeert de schaal en impact van de lekken in kaart te brengen. Maar omdat het om een strafrechtelijk onderzoek gaat kon hij verder niet veel zeggen. Ook over de gelekte documenten zei hij niets kwijt te kunnen.

Bezorgde reacties over lekken geheime documenten

De gelekte informatie die media naar buiten brachten, hebben in het Westen tot bezorgde reacties geleid, hoewel sommige gegevens, bijvoorbeeld over veronderstelde dodentallen bij de strijdende partijen, lijken te zijn gewijzigd.

Gelekte documenten geven onder meer een somber beeld van de kansen van de Oekraïense strijdkrachten om een doorbraak te forceren. Ook zijn militaire posities in beeld gebracht en wordt bericht over de vermeende standpunten en plannen van landen over wapenleveranties aan Oekraïne.

President Joe Biden zei eerder op de dag met zorg te hebben kennisgenomen van de recente lekken, maar hij ziet er geen acuut gevaar in. De inlichtingendiensten en het ministerie van Justitie in Washington hebben een onderzoek ingesteld.

LEES OOK: Oekraïense tanks hebben op papier geen schijn van kans tegen Rusland, maar door domme fouten pakt dat op het slagveld heel anders uit.