De familie Poot die ruim twintig jaar tevergeefs heeft gestreden om gebieden rond schiphol te ontwikkelen, doet zijn grondposities in de verkoop.

Gebiedsontwikkelaar Chipshol staat te koop. De eigenaar, de oprichtersfamilie Poot, heeft besloten te stoppen met het bedrijf en zet alle grondposities rond luchthaven Schiphol die nog moeten worden ontwikkeld in de etalage.

Dat zeggen Jan Poot en zijn zoon Peter Poot in een vraaggesprek met Het Financieele Dagblad. Met de voorgenomen verkoop komt er een einde aan een twintg jaar durende grondoorlog met Schiphol Group, de Staat en andere overheden.

De te verkopen grondposities betreffen 150 hectare strategisch gelegen grond in de directe nabijheid van de start- en landingsbanen van Schiphol, waaronder terreinen in Badhoevedorp-Zuid.

Volgens de eigenaren is de fysieke gesteldheid van de bijna 90-jarige oprichter van Chipshol van doorslaggevende reden geweest om te stoppen. ,,Ik voel dat de krachten flink achteruitgaan”, zegt Jan Poot. ,,Daarom zeggen Peter en ik: we stoppen ermee, we verkopen de zaak.”

Droom van stad rond Schiphol

Het in 1986 opgerichte Chipshol wilde van Schiphol een 'Airport City' maken met werkgelegenheid voor 70 duizend mensen. Het bedrijf vocht echter jarenlang een conflict uit met Schiphol.

Begin jaren 1990 bezat Chipsol zo'n 600 hectare rond Schiphol, maar het bedrijf verloor daarvan een fors deel na een vonnis van de Haagse rechter Hans Westenberg in 1996. Dit vonnis werd later vernietigd.

Volgens berekeningen van het FD kan op basis van de prijs voor een vierkante meter aan de Zuidas van 1000 tot 2000 euro de grondwaarde na bestemmingswijziging uitkomen tussen de 1,5 en 3 miljard euro. De familie Poot wil geen verkoopprijs noemen.

Volgens Peter Poot heeft het gebied dat wordt afgebakend door de A9, de A4 en de A5 nog altijd grote potentie. "Het is ons helaas al die jaren niet gelukt er een centrum van internationale allure van te maken", zegt hij tegen het FD. "Waarschijnlijk lukt het buitenlandse partijen wel."

Bron: ANP/Z24

Lees ook

Parkeren rond Schiphol: waar, hoe en wat kost het?

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl