Bas van Abel heeft voor het eerst in jaren andere dingen aan zijn hoofd dan ondernemen. De oprichter van Fairphone is sinds 1 november geen CEO meer van de duurzame telefoonmaker en pakt vier maanden rust.

“Ik ga lekker yogaën en thee drinken”, zei de 41-jarige ondernemer in oktober tegen Business Insider. “Ik weet niet hoeveel thee ik uiteindelijk moet drinken om weer tot rust te komen.”

Want Van Abel heeft hectische jaren achter de rug. In 2009 staat hij aan de basis van Fairphone, dan nog een campagne om mensen bewust te maken van ethische kwesties rond mobiele telefoons. Wat begint als een ambitieus project groeit uit tot een serieus bedrijf. Via crowdfunding haalt Fairphone miljoenen op voor de ontwikkeling van een duurzame smartphone.

Een enorm succes, maar dat zorgt ook voor veel stress bij Van Abel. In 2015 bezwijkt hij onder de druk. Door een een burn-out is hij maanden uit de roulatie.

Eva Gouwens is de nieuwe CEO

Hij is inmiddels hersteld, maar toch voelt hij nog de gevolgen. “Ik merk aan mezelf dat ik onrustig ben. Dat heeft ermee te maken met dat je er de hele tijd vol in zit”, aldus Van Abel. “Nu het niet meer nodig is, blijf ik die onrust houden. Dus ik wil daaraan werken.”

Hij heeft het stokje overgedragen aan Eva Gouwens, die vorig jaar overkwam van fairtrade-chocoladebedrijf Tony’s Chocolonely.

“Zij is veel beter in staat om nu het bedrijf te leiden. Fairphone moet een geoliede machine worden en daar is zij fantastisch goed in”, aldus Van Abel. “Eva heeft een natuurlijke manier van managen. Zij kan mensen op de juiste plek zetten, ook als ze iets niet volledig snapt.”

Lees ook op Business Insider

3D-ontwerpen oppakken

Van Abel blijft aan Fairphone verbonden. Hij houdt zijn aandelen en gaat aan de slag als commissaris. Maar eerst knijpt hij er dus enkele maanden tussenuit.

Naast yoga en thee drinken wil Van Abel tijd vrijmaken om het 3D-ontwerpen op te pakken. Hij heeft immers de kunstacademie gedaan. “Ik heb lekker 3D-pakketjes ingeslagen. Het designen heb ik wel gemist.”

Een ding gaat hij in ieder geval niet doen: langsgaan bij het Amsterdamse kantoor van Fairphone en zijn opvolger voor de voeten lopen. “Het is niet handig als de oprichter nog steeds rondloopt en wordt gezien als baas”, aldus Van Abel. “Voor een hoop werknemers is dat moeilijk om los te laten.”

Lees het volledige interview met Bas van Abel van Fairphone »