Facebook stopt tijdelijk met het opslaan en gebruiken van gegevens van WhatsApp-gebruikers. Dat bevestigt het socialemediabedrijf tegenover de NOS.

Oprichter Mark Zuckerberg telde bijna drie jaar geleden 22 miljard dollar neer voor WhatsApp. Tot voor kort hield het bedrijf de klantgegevens van de chatdienst strikt gescheiden van die van het eigen sociale netwerk.

Maar eind augustus paste WhatsApp de gebruiksvoorwaarden aan zodat uitwisseling mogelijk werd. Facebook gebruikt de informatie om betere vriendsuggesties te doen, relevantere advertenties te tonen en spam te bestrijden.

Kritiek op nieuwe voorwaarden

De nieuwe voorwaarden kwamen Facebook op flinke kritiek te staan van privacywaakhonden in Europa, die verenigd zijn in de werkgroep Article 29. Maandag stopte het bedrijf al met het delen van WhatsApp-data in het Verenigd Koninkrijk, en dat wordt nu uitgebreid naar heel Europa.

Hoelang Facebook stopt met het delen van WhatsApp-data, is onduidelijk. De Europese privacywaakhonden komen volgende week maandag weer bijeen om te praten over de zaak.

WhatsApp weet weinig van gebruikers

WhatsApp-oprichter Jan Koum reageerde onlangs op de ophef die is ontstaan rond de nieuwe privacyvoorwaarden van het bedrijf. “Wij willen zo weinig mogelijk weten van onze gebruikers”, zei hij bij de technologieconferentie van The Wall Street Journal. Hij benadrukte dat WhatsApp-gesprekken ‘end-to-end’ versleuteld zijn, waarbij alleen de verzender en ontvanger de inhoud kunnen lezen.

In tegenstelling tot Facebook beschikt WhatsApp niet over een schat aan informatie over gebruikers, aldus Koum. Een naam, e-mailadres, geboortedatum of adres hoef je niet op te geven om de chatdienst te gebruiken. Het telefoonnummer van WhatsApp-gebruikers is wel bekend bij de dienst.

LEES OOK: Zo slordig gaan bedrijven met persoonsgegevens van hun klanten om