De schandalen rond misbruik van gebruikersdata hebben de reputatie van Facebook afgelopen jaar geen goed gedaan. Maar in de praktijk is het grootste socialemediaplatform ter wereld nog altijd zeer dominant.

Databureau Statista stelde onderstaande infographics samen met Europese cijfers voor het aandeel van de bevolking dat actief is op Facebook, gebaseerd op data van analysebureau NapoleonCat.

Te zien is dat de positie van Facebook relatief sterk is in Scandinavië, Nederland, het Verenigd Koninkrijk, Ierland, Hongarije en Portugal.

In 0ktober 2018 was volgens de metingen van NapoleonCat ongeveer 57 procent van de Nederlandse bevolking actief op Facebook, wat neerkomt op ongeveer 9,7 miljoen gebruikers.

Hoewel Facebook nog altijd bijzonder groot is, heeft topman Mark Zuckerberg zich wel slim ingedekt met de aankopen van WhatsApp en fotoapp Instagram.

Onderstaande infographic laat de gebruikersdata van Instagram zien voor een reeks Europese landen.

Te zien is dat het aandeel van de bevolking dat Instagram gebruikt door de bank genomen nog beduidend lager is vergeleken met Facebook, maar in Nederland gaat inmiddels wel om pakweg 6,2 miljoen personen.

Lees ook op Business Insider

Uit de onderliggende data blijkt dat voor zowel Facebook als WhatsApp de leeftijdsgroep tussen de 25 en 34 jaar de grootste gebruikersgroep is in Nederland. Deze groep heeft een aandeel van respectievelijk 22,6 procent bij de Nederlandse Facebook-gebruikers en een aandeel van 26,9 procent bij de Instagram-gebruikers.

Instagram is het platform van de jeugd. Dat blijkt vooral uit de gebruikersaantallen bij 25-minners. Op het totaal van 6,2 miljoen Nederlandse Instagram-gebruikers is 34 procent jonger dan 25, ofwel 2,1 miljoen personen. Dat is net iets meer dan het aandeel van 20,1 procent, ofwel 1,95 miljoen gebruikers, voor Facebook onder jongeren.

LEES OOK: Je vriendengroep krimpt na je 25ste, blijkt uit onderzoek – zo blijf je vrienden maken naarmate je ouder wordt