• DPC, de privacytoezichthouder van Ierland, heeft woensdag het Europese hoofdkantoor van Facebook doorzocht.
  • Facebook wil de dag voor Valentijn de datingapp ‘Facebook Dating’ lanceren, maar kondigde dit veel te laat aan bij de Ierse overheid.
  • Facebook leverde ook geen ‘data protection impact assessment’ in, waardoor Ierland niet kan toetsen of de app aan Europese regels voldoet.

De Ierse privacy toezichthouder, DPC, heeft woensdag het Europese hoofdkantoor van Facebook in Dublin doorzocht. Facebook wil de dag voor Valentijnsdag in Nederland en andere Europese landen een nieuwe datingapp lanceren, Facebook Dating.  Maar de Amerikaanse techgigant heeft het lanceren van de app te laat aangegeven bij de Ierse overheid.

Daarnaast is het onduidelijk of de nieuwe applicatie wel aan de Europese privacywetgeving voldoet.

Facebook had Ierland pas begin februari laten weten dat het op donderdag 13 februari de app zou lanceren. “Het was alarmerend dat dit pas de eerste melding van Facebook aan Ierland over de nieuwe feature was”, zegt de Ierse Data Protection Commission.

Daarnaast leverde Facebook geen zogeheten ‘data protection impact assessment’ in, terwijl die wel verplicht is. In zo’n document moeten bedrijven uitleggen wat de mogelijke gevolgen van hun plannen voor de privacy van gebruikers zijn en wat ze doen om de risico’s te beperken.

Om die documenten toch te krijgen, heeft de toezichthouder maandag het kantoor van Facebook in Dublin doorzocht.

Europese lancering van Facebook Dating uitgesteld

Facebook heeft Facebook Dating vorig jaar al gelanceerd in onder meer de Verenigde Staten, Canada, Mexico en Suriname. Gebruikers melden zich via Facebook aan, vervolgens geeft de app suggesties van andere gebruikers met wie er misschien een klik is. “Dit wordt gebaseerd op jouw voorkeuren, interesses en andere dingen die je doet op Facebook”, staat in een persbericht over de nieuwe dienst.

Facebook heeft de lancering van Facebook Dating in Nederland en de rest van Europa voor nu uitgesteld. Het is nog niet bekend wanneer de app wel wordt gelanceerd.

Lees ook op Business Insider

“Het is belangrijk dat we de lancering goed aanpakken. Daarom nemen we meer tijd om te zorgen dat het product klaar is voor de Europese markt. We hebben zorgvuldig gewerkt aan het creëren van een sterke privacybescherming en dit gedeeld met de DPC”, zegt een woordvoerder.

Lees meer over Facebook en privacy: