De Amerikaanse marktwaakhond Federal Trade Commission (FTC) onderzoekt de aankopen van onder meer Instagram en WhatsApp door Facebook.

Instagram en WhatsApp zijn al sinds respectievelijk 2012 en 2014 onderdeel van Facebook, maar nu wil de toezichthouder
weten of Facebook systematisch potentiële rivalen heeft opgekocht voordat die bedrijven de positie van Facebook konden aantasten, schrijft de Amerikaanse zakenkrant The Wall Street Journal op basis van ingewijden.

Volgens de krant zal de overname van Onova Mobile Ltd., dat gebruikersgedrag in kaart brengt, door Facebook in 2013 wel eens speciale aandacht kunnen krijgen. Facebook gebruikte de technologie van Onova om snelgroeiende bedrijven te spotten en eventueel aan te merken als potentiële overnameprooi. In 2017 meldde The Wall Street Journal al dat data van Onova leidde tot de aankoop van WhatsApp.

In het Verenigd Koninkrijk werden documenten onthuld waaruit het belang van Onova voor Facebook’s aankoopbeleid bleek, daarop sloot Facebook de app.

Volgens S&P Global heeft de techgigant in de afgelopen 15 jaar grofweg 90 bedrijven overgenomen. De FTC heeft contact opgenomen met de oprichters van verschillende bedrijven die door Facebook zijn gekocht.

Facebook ligt al enige tijd onder vuur. Onlangs kreeg het bedrijf een boete van 5 miljard dollar vanwege enkele privacyschandalen. Ook wordt gekeken naar machtsmisbruik door het bedrijf en krijgt Facebook kritiek omdat er te weinig gedaan wordt tegen nepnieuws en buitenlandse inmenging in verkiezingen in onder meer de Verenigde Staten en Europa.

Lees meer over Facebook:

Lees ook op Business Insider