• De door Facebook gesteunde digitale munt Diem wil eind 2021  een proef starten, meldt CNBC.
  • De digitale valuta, die Facebook oorspronkelijk Libra noemde, kreeg bij z’n aankondiging veel kritiek van wetgevers wereldwijd.
  • De nieuwe versie van de munt, de Diem, zal daarom een stablecoin worden die gekoppeld is aan de Amerikaanse dollar.

De door Facebook gesteunde digitale munt Diem is van plan om later dit jaar met een proef te starten, meldt CNBC.

De Zwitserse Diem Association, die verantwoordelijk is voor de ontwikkeling en uitrol van de digitale munt, wil klein beginnen en zal zich daarom vooral richten op monetaire transacties tussen consumenten.

Facebook’s digitale munt Diem begon in 2019 als de Libra en had als doel een revolutie teweeg te brengen in de financiële wereld. Maar dat plan viel al snel in het water, omdat er wereldwijd veel protest en bezwaar kwam van regelgevers.

Ze vreesden dat de ontwikkeling van een universele digitale munt door Facebook het mondiale monetaire systeem zou kunnen destabiliseren en een broedplaats zou worden voor illegale activiteiten zoals het witwassen van geld.

De kritiek leidde tot het verlies van belangrijke partners van het project, waaronder Visa en Mastercard. Dus besloot Facebook z’n plan af te zwakken en een 'stablecoin' genaamd Diem te ontwikkelen die gelinkt wordt aan traditionele munten zoals de euro en de dollar.

De Diem is een volwassen versie van de Libra

Volgens Ran Goldi, CEO van First Digital Assets Group, heeft de Diem Association een flink aantal grote veranderingen doorgevoerd en de munt volwassen laten worden. "Het is niet langer een naïeve blockchain, maar juist een zeer geavanceerde blockchain waarvan je kunt zien dat ze de kritiek van de regelgevers ter harte hebben genomen."

Ondanks dat Visa en Mastercard zich eerder nog terugtrokken uit de ontwikkeling van de Libra, hebben de beide partijen de afgelopen maanden aangekondigd de Diem te zullen ondersteunen op hun platforms.

De Diem Association, die wordt gerund vanuit Zwitserland, heeft verschillende leiderschapswijzigingen doorgevoerd na het vertrek van de twee geldschieters.

Gesprekken met Zwitserse toezichthouders over een betalingslicentie zijn aan de gang, vertelde Diem's hoofdeconoom Christian Catalini vorige maand aan CNBC, en zullen met succes moeten worden afgerond voordat de Diem-proef dit jaar van start kan gaan.

[activecampaign form=28]

Lees meer over cryptomunten: