Autofabrikant Fisker probeert uit alle macht een faillissement te voorkomen. Het bedrijf verlaagt de prijzen van haar volledig elektrische Ocean SUV met bijna 40 procent.

Dat blijkt uit een interne e-mail die persbureau Bloomberg inzag.

De prijsverlagingen gaan naar verluidt gelden voor alle drie de aangeboden modellen van de Ocean. Het duurste model, de Extreme, gaat 24.000 dollar minder kosten, wat een verlaging van 39 procent naar een prijs van 37.499 dollar betekent. 

De Sport, het goedkoopste model, wordt 14.000 dollar (minus 36 procent) goedkoper en kost nu net geen 25.000 dollar, omgerekend iets meer dan 23.000 euro. Fisker snijdt daarnaast 18.000 dollar van de prijs van de Ultra af, die nu nog 34.999 dollar kost (minus 34 procent)

Of de prijsverlagingen ook voor Nederland gaan gelden, is nog niet duidelijk. Op de website van Fisker zijn de prijsverlagingen nog niet doorgevoerd.

Fisker hint al langer op faillissement

Fisker kampt al langer met problemen. De productie, die bij het Oostenrijkse Magna is ondergebracht, heeft last van kinderziektes. Die uiten zich onder meer in softwareproblemen met de geleverde auto’s. Daarnaast lukt het de automaker maar niet om de auto’s bij de klant te krijgen.

Fisker schakelde daarom kort geleden over naar een dealermodel waarbij er in verschillende landen samengewerkt wordt met bestaande dealernetwerken.

Daarnaast was Fisker in gesprek met een grotere autofabrikant voor een miljoeneninvestering en misschien zelfs een overname. Deze gesprekken liepen helaas voor Fisker uit op niets, waarna het hints begon te geven dat een faillissement eraan zat te komen.

Daarop kelderde de beurskoers van Fisker zo ver dat de handel in aandelen van het bedrijf werd stopgezet.

Ondertussen ligt de productie van de Ocean stil en heeft Fisker een eerste rentebetaling op leningen gemist. Volgens analisten is het dan ook niet of Fisker omvalt, maar wanneer dit gebeurt.

Mocht Fisker de prijsverlagingen in Nederland ook doorvoeren, dan wordt de Ocean wellicht een mooi koopje. Denk aan prijzen voor de Sport van rond de 28.000 euro (is nu 43.990 euro), voor de Ultra rond de 39.000 euro (is nu 58.990 euro) en voor de Extreme rond de 39.000 euro (is nu 63.590 euro). Maar het is dan wel een elektrische auto waar je mogelijk nergens mee terecht kunt als hij problemen heeft. En die problemen lijken een gegeven.

LEES OOK: De Volvo EX30: voor €37.000 krijg je Scandinavisch minimalisme in een compacte, maar stijlvolle verpakking