’s Werelds grootste palmolieproducent, Indonesië, wil de export vanaf donderdag verbieden. In een reactie op dit nieuws zijn de prijzen van plantaardige oliën fors aan het stijgen.

Deze prijzen lagen al hoger door de oorlog in Oekraïne en het daarmee samenhangende tekort aan zonnebloemolie.

Indonesië is goed voor de helft van de wereldwijde toevoer van palmolie, eveneens de meest gebruikte plantaardige olie. Palmolie wordt gebruikt in duizenden consumentenproducten, van koekjes tot aan lipstick.

In een videotoespraak op vrijdag onthulde de Indonesische president, Joko Widodo, het exportverbod. De maatregel is bedoeld om de binnenlandse prijs voor palmolie te laten dalen en ook om de interne voedselbeschikbaarheid te garanderen.

"Ik zal de implementatie van dit beleid in de gaten houden en evalueren", vertelde Widodo volgens persbureau Reuters. "Met als doel om kookolie beschikbaar en betaalbaar te houden voor de binnenlandse markt."

Kookolie in Indonesië 40% duurder dan begin dit jaar

De beslissing om de palmolie-export aan banden te leggen, komt niet uit de lucht vallen. Volgens Reuters stegen de prijzen van kookolie dit jaar al met meer dan 40 procent in Indonesië. Dat leidde recentelijk al tot grote protesten.

Het exportverbod op palmolie zal voor onbepaalde tijd gelden. Dat zal ook de Indonesische economie flink raken: jaarlijks verdienen palmolie-exporteurs uit het Aziatische land rond de 28 miljard euro, volgens Statista.

Volgens de Indonesische minister van Financien Sri Mulyani Indrawati zal het exportverbod andere landen pijn doen. Toch acht hij de maatregel nodig, om de stijgende binnenlandse prijzen te bestrijden.

Op de Bursa Malaysia steeg maandagochtend de prijs van ruwe palmolie met meer dan 7 procent. Op jaarbasis gaat het om een stijging van meer dan 40 procent. Ook alternatieve kookoliën stegen stevig in prijs als gevolg van het aanstaande exportverbod. Volgens Reuters is de prijs van Amerikaanse sojaolie sinds 2008 niet zo hoog geweest.

Prijzen van plantaardige oliën nog meer onder druk

De prijzen van eetbare oliën, waaronder palmolie, waren al flink gestegen door de Russische invasie van Oekraïne. Dat land was namelijk een grote exporteur van zonnebloemolie.

"Deze oliën zijn over het algemeen onderling inwisselbaar. Een tekort van de één voert dus druk uit op de ander", schrijven analisten van landbouwdenktank GRO Intelligence in een recent rapport.

De prijzen van eetbare oliën stijgen harder dan de gemiddelde voedselprijs, constateert de denktank. Zo sprongen Amerikaanse plantaardige olieprijzen 41 procent omhoog in vergelijking met vorig jaar, maar is de gemiddelde prijs van voedsel met 'slechts' een kwart gestegen.

"Het Indonesische exportverbod zal de wereldwijde stijging van voedselprijzen waarschijnlijk aanwakkeren", voorspelt GRO Intelligence.

LEES OOK: Producten van Albert Heijn, Jumbo of SPAR bestellen bij bezorgdiensten zoals Deliveroo, Gorillas of Thuisbezorgd: dit is het prijsverschil met kopen in de supermarkt