Diverse supermarkten hebben recentelijk de handen ineen geslagen met maaltijd- en flitsbezorgers. Zo kun je sinds vorige week in Amsterdam een selectie van producten van Albert Heijn bestellen bij maaltijdbezorgers Deliveroo en Thuisbezorgd.nl. Klanten kunnen kiezen uit een aanbod van 1.200 artikelen. Het is nog niet bekend of deze nieuwe service beschikbaar komt in de rest van het land.

Supermarkt SPAR levert al een tijdje boodschappen via Thuisbezorgd.nl en Deliveroo, en is de fase van uitproberen voorbij. De samenwerking met Deliveroo is recentelijk uitgebreid naar dertien filialen van SPAR in Almere, Amsterdam, Den Haag, Enschede, Groningen, Leiden en Maastricht.

Jumbo levert via flitsbezorger Gorillas een selectie artikelen en voedingswaren. Klanten in de steden waar Gorillas actief is, kunnen die producten via de Gorillas-app bestellen en binnen tien minuten thuis laten bezorgen door een fietskoerier van het bedrijf.

Producten laten bezorgen door een maaltijd- of flitsbezorger geeft het gemak van snelheid. Vaak zijn je boodschappen binnen tien tot dertig minuten bezorgd. Dat is veel sneller dan de bezorgservice van de supermarkt, waar je vaak tot de volgende dag of zelfs later in de week moet wachten voor een bezorging.

Maar zo'n snelle bezorging brengt mogelijk ook hogere kosten met zich mee. Flits- en maaltijdbezorgers kunnen een hogere prijs vragen voor de supermarktproducten of fors hoge bezorgkosten en of servicekosten rekenen als compensatie voor hun diensten.

SPAR via Thuisbezorgd bestellen en afleveren

Om te kijken of en hoeveel duurder je uit bent bij de flits- en maaltijdbezorgers hebben we als eerste de productprijzen vergeleken van een selectie van vijftien producten bij de duo's SPAR/Thuisbezorgd, Jumbo/Gorillas en Albert Heijn/Deliveroo.

We beginnen met een aantal producten van SPAR die via Thuisbezorgd besteld kunnen worden. We vergelijken daarbij de productprijs op de website van SPAR en de prijs in de app van Thuisbezorgd per 22 april 2022.

Te zien is dat Thuisbezorgd een flinke opslag in rekening brengt. Bijvoorbeeld de prijs van één saucijzenbroodje is 2 euro als je via de app van Thuisbezorgd.nl bestelt. Bij SPAR ben in de supermarkt betaal je slechts 1,19 euro. Ook andere producten zoals melk, wijn en ijs hebben een hoger prijskaartje als je via Thuisbezorgd bestelt.

Verder kun je SPAR-producten bij Thuisbezorgd alleen bestellen vanaf een minimumbedrag van 15 euro. De bezorgkosten bedragen 3,99 euro.

Jumbo via Gorillas bestellen en afleveren

Gorillas vraagt minder voor bezorgen. De bezorgkosten bedragen 1,80 euro. Daarnaast geldt er een opslag voor kleine orders onder de 15 euro van 2,10 euro.

Ook de prijzen van producten zijn aantrekkelijk bij Gorillas. De onderstaande selectie van boodschappen heeft dezelfde prijs of is zelfs goedkoper dan bij de Jumbo, blijkt uit de steekproef van Business Insider. Hierbij zijn wederom prijzen op de website van Jumbo en de app van Gorillas vergeleken.

Te zien is dat de prijzen bij Gorillas grotendeels overeenkomen met de prijzen bij de Jumbo. Sommige producten zoals een Ciabatta, een zak gezouten cashews of fetakaas zijn zelfs enkele centen goedkoper.

Het wordt interessant om te zien op Gorillas dit prijsmodel kan volhouden, of dat de flitsbezorger in eerste instantie mikt op klantenbinding via agressieve prijsmarketing om in een later stadium met hogere prijzen te komen.

Albert Heijn via Deliveroo bestellen en afleveren

Tot slot kijken we naar de prijsverschillen bij de duo Albert Heijn en maaltijdbezorger Deliveroo:

Net als bij Jumbo en Gorillas kiezen Albert Heijn en Deliveroo ervoor om de prijzen op de website van AH.nl en de app van Deliveroo gelijk te houden. De prijzen bevatten dus geen extra opslag om voor de extra snelle bezorging te betalen.

Deliveroo heeft momenteel een gratis bezorging voor Albert Heijn-producten. Wel moet je minimaal 10 euro aan boodschappen bestellen anders wordt het bedrag automatisch aangevuld tot 10 euro. Daarnaast moet je bij Deliveroo ook nog een kleine bijdrage voor servicekosten betalen. Bij een bestelling van 10 euro bedraagt dat 68 eurocent.

Een deel van je boodschappen bij je lievelingsuper bestellen via maaltijd- of flitsbezorgers is een relatief jonge trend. Supermarkten lijken te kiezen voor samenwerking, waarbij de nadruk ligt op gemaksproducten die je tussendoor bestelt. En flitsbezorgers kunnen een extra voorraad van producten bij supermarkten goed gebruiken aangezien hun voorraadcentra, de zogeheten 'dark stores', onder druk van de gemeenten staan.

Gelet op de enorme concurrentie op de markt voor flits- en maaltijdbezorgers ligt de vraag naar de houdbaarheid van de verdienmodellen van verschillende spelers nog wel open.

LEES OOK: Amsterdam wil drie ‘dark stores’ van flitsbezorgers sluiten – de overlast van de vestigingen is te groot