• Tv-zender CNN  meldt dat uit een audio-opname van voormalig president Trump zou blijken, dat deze toegeeft bewust een geheim overheidsdocument voor zichzelf te hebben gehouden.
  • Openbare aanklagers die onderzoek doen naar Trump, hebben de opname in bezit.
  • Trump heeft eerder beweerd dat alle documenten die hij meenam toen hij aftrad als president, al waren vrijgegeven.
  • Lees ook: Donald Trump veroordeeld voor seksueel misbruik: boete $5 miljoen, geen celstraf

Een audio-opname van voormalig president Donald Trump, waarin hij aangeeft een geheim document te hebben achtergehouden, is volgens tv-zender CNN in handen van openbare aanklagers in de VS.

Juridische experts geven tegen CNN aan dat het gaat om potentieel “explosief” bewijs waarmee de ex-president kan worden aangeklaagd op grond van de spionagewetgeving.

In de audio-opname – die niet door CNN zelf is beluisterd – zou Trump volgens verschillende bronnen zeggen, dat hij een geheim overheidsdocument heeft meegenomen waarin een mogelijke aanval op Iran wordt beschreven. Ook de The New York Times en CBS News hebben het bestaan van de opname bevestigd.

In de opname zegt Trump volgens twee bronnen ook dat hij er niet zeker van was dat hij documenten na zijn presidentschap zou kunnen vrijgeven.

De bronnen die CNN aanhaalt zeggen dat Jack Smith, de speciale raadsman die het onderzoek van Justitie naar Trump leidt, zich richt op een specifieke bijeenkomst in de zomer van 2021, waarbij de geluidsopname werd gemaakt.

Trump, wiens resort Mar-A-Lago in Florida in augustus 2022 door de FBI werd doorzocht, heeft herhaaldelijk ontkend dat hij iets verkeerd heeft gedaan. Hij was er naar eigen zeggen van overtuigd dat alle teruggevonden documenten "automatisch" zouden worden vrijgegeven.

Het Amerikaanse ministerie van Justitie onderzoekt of Trump wetten heeft overtreden, waaronder de wetgeving voor spionage-activiteiten, de Espionage Act. Die verbiedt het delen van informatie die de VS zou kunnen schaden of het buitenland een voordeel zou kunnen opleveren.

Gevoelig juridisch materiaal

Renato Mariotti, een voormalige openbaar aanklager, omschreef het audiofragment als "absoluut 'blockbuster' bewijs" tegen Trump.

"Het bewijst dat Trump wist dat hij zeer geheime documenten bewaarde, nadat hij was afgetreden als president, dat hij de geheime info deelde met mensen onbevoegden, en suggereert dat hij zich bewust was van beperkingen om documenten te mogen vrijgeven."

Peter Strzok, een voormalig FBI-agent, zei ook dat de beschrijving die wordt gegeven van het audiofragment "enorm" belangrijk zou zijn bij de onderbouwing van een aanklacht tegen Trump. Het vult lacunes in de bewijsvoering op, waaronder het feit dat Trump op de hoogte was van procedures voor het vrijgeven van documenten, dat hij die procedures niet had nageleefd én dat hij een onbevoegde erover heeft verteld.

"Vergis je niet. Dit is een echte spionagezaak", reageerde Ryan Goodman, een hoogleraar rechten aan de New York University. "Er is nu alle reden om te verwachten dat voormalig president Trump zal worden aangeklaagd" op grond van de spionagewetgeving.

LEES OOK: Trump is woest dat FBI-agenten hun schoenen niet uittrokken toen ze zijn slaapkamer in Mar-a-Lago doorzochten