• Investeringsmaatschappij Exor van de de roemruchte Italiaanse zakenfamilie Agnelli krijgt een plekje in de AEX-index.
  • Exor heeft grote belangen in onder meer de automerken Ferrari, Fiat en Peugeot, voetbalclub Juventus en media als The Economist, La Republicca en La Stampa.
  • Het hoofdkantoor van Exor is gevestigd op de Amsterdamse Zuidas, maar daar werken volgen het FD maar een paar mensen.
  • Lees ook: Je kunt nu beleggen in een duurzame variant van de AEX: deze bedrijven uit de gewone index ontbreken

Investeringsmaatschappij Exor van de roemruchte Italiaanse zakenfamilie Agnelli krijgt een plekje in de AEX-index. Exor heeft belangen in vele grote automerken en zal vanaf half december maaltijdbezorger Just Eat Take Away vervangen in de hoofdindex van de Amsterdamse beurs. Daarmee staat er voor het eerst sinds het faillissement van DAF in 1993 weer een autobedrijf genoteerd op de Amsterdamse beurs, zij het indirect.

Exor is juridisch al jaren gevestigd in Nederland en verruilde afgelopen augustus de beurs van Milaan in voor die van Amsterdam. De investeringsmaatschappij had in 2021 voor ruim 90 miljard euro aan bezittingen in de boeken staan, maar momenteel een beurswaarde van ‘slechts’ 18 miljard euro omdat lang niet alle aandelen vrij verhandelbaar zijn.

Bij Exor heeft de familie Agnelli volgens het Financieele Dagblad 85 procent van het stemrecht in handen, terwijl zij 52 procent van de aandelen houdt.

Dit zijn 6 andere dingen die je moet weten over de Italiaanse investeringsmaatschappij:


Exor bezit vele beroemde automerken

Foto: Unsplash
Foto: Unsplash

De belangrijkste bezittingen van Exor zijn grote belangen in het roemruchte Italiaanse automerk Ferrari en in Stellantis, het moederbedrijf van onder meer Fiat, Chrysler, Peugeot, Citroën en Alfa Romeo. Ook heeft het concern aandelen in Iveco, dat bussen en vrachtwagens maakt.


CEO John Elkann is de achter-achterkleinzoon van Fiat-oprichter Giovanni Agnelli

Foto: EPA/CYRIL ZINGARO
Foto: EPA/CYRIL ZINGARO

De nu 46-jarige John Elkann kreeg in 2004 als twintiger al de leiding over het zakenimperium van de familie Agnelli. Hij is de achter-achterkleinzoon van Giovanni Agnelli, die in 1899 het Italiaanse autobedrijf Fiat oprichtte.

Onder Elkann fuseerde Fiat eerst met Chrysler en later met Peugeot om uiteindelijk Stellantis te vormen. Forbes schat zijn vermogen op 2,1 miljard dollar.


Exor is ook eigenaar van de in grote problemen verkerende voetbalclub Juventus

Foto: EPA/Alessandro Di Marco
Foto: EPA/Alessandro Di Marco

Naast de vele automerken is de familie Agnelli al sinds 1923 verbonden aan de Italiaanse topclub Juventus. In honderd jaar tijd heeft Juventus vele nationale en internationale prijzen gewonnen, maar momenteel is het vooral een hoofdpijndossier voor Exor.

Omdat de club boekhoudfraude zou hebben gepleegd, trad eind november het voltallige bestuur af. Onder hen ook bestuursvoorzitter Andrea Agnelli, een neef van Elkann. Nu dreigt verplichte degradatie uit de serie A, de hoogste voetbalcompetitie van Italië, en het inleveren van landstitels.


Het hoofdkantoor zit aan de Zuidas, maar daar werken maar een paar mensen

ANP/Dutch Photo
ANP/Dutch Photo

Op papier heeft Exor met de beursnotering in Amsterdam en het hoofdkantoor aan de Amsterdamse Zuidas nauwe banden in Nederland, maar in de praktijk is dat nauwelijks zo.

Op het hoofdkantoor zitten volgens het Financieele Dagblad maar een paar medewerkers van het concern en ook investeert Exor nauwelijks in Nederlandse bedrijven. Wel zijn veel bedrijven die onder de investeringsmaatschappij vallen statutair Nederlands, zowel Ferrari, Stellantis als CNH zijn Nederlandse naamloze vennootschappen.


De investeringsmaatschappij investeert via Exor Seeds in startups

Foto: EPA/ALESSANDRO DI MARCO
Foto: EPA/ALESSANDRO DI MARCO

Om innovatie en de ontwikkeling van jonge bedrijven te stimuleren is in 2017 Exor Seeds opgericht. Dat fonds heeft in enkele jaren tijd voor zover bekend al in 53 startups wereldwijd geïnvesteerd met een focus op het gebied van mobiliteit, fintech en gezondheidszorg.


Exor heeft ook een mediatak

EPA/CLAUDIO PERI
EPA/CLAUDIO PERI

Naast de belangen in grote automerken en Juventus heeft Exor ook aandelen in het gezaghebbende Britse tijdschrift The Economist en een meerderheidsbelang in grote Italiaanse kranten als La Repubblica en La Stampa.

LEES OOK: De beurs in 2023 : reken op beweeglijkheid… en voorzichtig herstel, aldus beursstrategen van 3 grote vermogensbeheerders