• De partij BoerBurgerBeweging (BBB) van Caroline van der Plas heeft een monsterzege behaald bij de verkiezingen voor de Provinciale Staten en de Eerste Kamer.
  • BBB is in 11 van de 12 provincies de grootste partij geworden, alleen in de provincie Utrecht is GroenLinks nipt groter.
  • In de Eerste Kamer kan BBB rekenen op 16 of 17 zetels, terwijl regeringspartijen VVD, CDA, D66 en CU allemaal zetels inleveren.
  • Lees ook: 5 belangrijke kwesties die spelen bij de verkiezingen voor de Provinciale Staten

De partij BoerBurgerBeweging (BBB) van Caroline van der Plas staat ruim op winst met de verwachte zetels voor de Eerste Kamer, die in mei door de nieuwe Provinciale Staten wordt gekozen.

De overwinning van de BBB blijkt donderdagmiddag zelfs nog groter dan gedacht. Een nieuwe voorlopige prognose van de Verkiezingsdienst van het ANP brengt de partij van Caroline van der Plas op zestien zetels in de Eerste Kamer. Mogelijk worden dat er zelfs nog zeventien. Daarmee is de BBB vanuit het niets de grootste: de combinatie GroenLinks-PvdA blijft voorlopig op vijftien zetels steken, één zetel winst.

Na Forum voor Democratie, dat in 2019 met twaalf zetels de senaat in kwam en er nu nog maar twee over heeft, is het CDA de grootste verliezer. Van de negen Eerste Kamerzetels, verliest de partij er vier. De VVD gaat van twaalf naar tien zetels, D66 van zeven naar zes en de ChristenUnie halveert naar twee zetels.

Kleine verschuivingen zijn nog mogelijk en die kunnen grote gevolgen hebben. Op basis van de jongste prognose kan de gezamenlijke fractie van GroenLinks-PvdA de regeringscoalitie nog aan de kleinst denkbare meerderheid in de Eerste Kamer helpen. Maar als de BBB er die zeventiende zetel bij krijgt, en dat ten koste gaat van een van de coalitiepartijen, is voor de route ‘linksom’ steun nodig van nog een partij.

Winst bij verkiezingen voor nieuwkomers BBB, JA21 en Volt

Vooral nieuwkomers deden goede zaken bij deze Provinciale Statenverkiezingen.

Een ronduit astronomische winst is er dus voor BBB. Die is in 11 van de 12 provincies de grootste partij, alleen in Utrecht is GroenLinks nipt groter geworden. De partij van Caroline van der Plas haalt landelijk bijna een vijfde van alle stemmen en laat daarmee de tweede partij VVD (ongeveer 11 procent) ruim achter zich.

Het progressieve en Europa-gezinde Volt lijkt bijna 3 procent van de stemmen te halen en dat betekent twee zetels in de Eerste Kamer. Partijleider Laurens Dassen vindt het "geweldig" dat het "optimistische" geluid van zijn partij lijkt aan te slaan, zei hij voor de camera van de NOS.

Het rechts-conservatieve JA21 doet het nog beter. De afsplitsing van Forum voor Democratie haalt ruim 4 procent van de stemmen. Ondanks de winst ziet het ernaar uit dat de partij van Joost Eerdmans en Annabel Nanninga aan macht verliest in de senaat. Daar heeft de Fractie-Nanninga, zoals de partij daar heet, zeven voormalige FVD-zetels. Op basis van de huidige cijfers mag de partij drie senatoren leveren.

Door de grote winst van BBB kleuren de verkiezingsuitslagen bij andere partijen dieprood. Het CDA staat op dik 4 procentpunt verlies, en de VVD moet waarschijnlijk zo'n 3 procentpunt inleveren.

LEES OOK: 5 belangrijke kwesties die spelen bij de verkiezingen voor de Provinciale Staten