De druk op de Britse premier Theresa May neemt toe, nadat haar gok om tussentijdse verkiezingen uit te schrijven averechts uit heet gepakt.

Haar Conservatieve partij boekte niet de gehoopte overwinning, maar lijkt juist de absolute meerderheid kwijt te raken. De roep om het vertrek van May groeit. Ze houdt vrijdagochtend om 11.00 uur (Nederlandse tijd) een toespraak.

De Conservatieven zijn nu zeker van 308 zetels nadat 633 van de 650 kiesdistricten zijn geteld. Dat betekent dat de meerderheidsgrens van 326 buiten bereik is.

De grote winnaar van de verkiezingen lijkt Labour. De sociaaldemocraten zouden stijgen van 232 naar 267 zetels. En dat terwijl de partij tot voor kort op een nederlaag afstevende.

Leider Jeremy Corbyn riep premier May op te vertrekken. “Politiek is veranderd en gaat niet terug de doos in. Mensen hebben genoeg van bezuinigingen. Mensen hebben gestemd voor hoop en tegen bezuinigingen. De premier wilde een mandaat. Dat heeft ze: verloren stemmen, verloren zetels, verloren vertrouwen.”

May zelf hield zich in de nacht van donderdag op vrijdag nog op de vlakte over haar toekomst. “Ons land heeft een periode van stabiliteit nodig. Wat de uitkomst ook is, als Conservatieven zullen wij onze plicht vervullen om te zorgen voor stabiliteit”, verklaarde May.

Behalve de Conservatieven verloren ook de Schotse nationalisten en de populistische UKIP. De Liberal Democrats winnen juist.

De vraag is: hoe nu verder? Als geen enkele partij een absolute meerderheid krijgt, kan het zijn dat de Conservatieven verder gaan als minderheidsregering, onder May of een ander. Een andere mogelijkheid is een regeringscoalitie, maar de Liberal Democrats hebben al laten weten dat ze daar totaal geen zin in hebben.

May wilde met een verkiezingszege sterker staan in de onderhandelingen met de Europese Unie over een Brexit. Maar die gok heeft verkeerd uitgepakt, schrijven de Britse ochtendkranten waaronder de Financial Times:

Direct na het bekend worden van de eerste exitpoll, waaruit blijkt dat Theresa May geen meerderheid gaat behalen in het parlement, dook het Britse pond scherp omlaag ten opzichte van de dollar.