De omstreden buurtbewaker George Zimmerman heeft het wapen waarmee hij vier jaar geleden de zeventienjarige Afro-Amerikaan Trayvon Martin op straat doodschoot te koop aangeboden op de veilingsite GunBroker.com.

Het gaat om de Kel-Tec PF-9 9mm en het is volgens de productbeschrijving op Gunbroker.com “een stuk Amerikaanse geschiedenis”. Volgens Zimmerman heeft hij met het onderhavige pistool zijn leven verdedigd en de “brute aanval” van Martin afgeweerd.

Verzamelaars’ kunnen donderdag vanaf 17.00 uur Nederlandse tijd bieden. Het bieden begint bij 5.000 dollar.

pix148277380

Hoewel zijn jonge slachtoffer ongewapend was, ging de schutter vrijuit na een succesvol beroep op noodweer. Het proces en het uiteindelijke oordeel leidden tot veel commotie en demonstraties. De discussie over discriminatie en racistische vooroordelen tegenover zwarte Amerikanen laaide in alle hevigheid op.

Confrontatie

De halfblanke latino Zimmerman verklaarde dat de zwarte jongen er verdacht uitzag toen die snacks ging kopen. Volgens Zimmerman zou de jongen hem hebben aangevallen toen hij hem aansprak. De aanklagers stelden dat de jongen niets verkeerd deed en dat de buurtwacht “voor agent speelde”, de tiener volgde en vervolgens de confrontatie aanging.

De zaak schokte de Verenigde Staten niet alleen vanwege de huidskleur van dader en slachtoffer, maar ook omdat de politie aanvankelijk de buurtwacht niet wilde oppakken. In Florida mogen bewoners anderen doden uit zelfverdediging.

Lees ook op Business Insider

In de VS is zelfverdediging geregeld in de zogeheten ‘stand your ground’-wet. De wet rechtvaardigt geweld als iemand vreest voor zijn leven of ernstige verwondingen wanneer hij of zij wordt aangevallen. Degene die wordt aangevallen hoeft ook niet te vluchten. Getuigen meldden echter dat het Zimmerman was die destijds het initiatief nam tot de confrontatie met de ongewapende jongen.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl