• Een herenhuis in Londen dat in 2020 voor ruim 233 miljoen euro is gekocht, blijkt eigendom te zijn van Hui Ka Yan, de baas van de kwakkelende Chinese vastgoedreus Evergrande.
  • Het ‘privé-paleis’ staat inmiddels weer te koop, zo meldt zakenkrant The Financial Times.
  • Het vermogen van de Chinese vastgoedtycoon is flink geslonken, omdat hij privé-bezittingen moet verkopen om bij te dragen aan de afbetaling van de miljardenschuld van Evergrande.
  • Lees ook: Curator legt beslag op hoofdkantoor van wankelende Chinese vastgoedreus Evergrande met waarde van ruim $1 miljard

Een gigantisch herenhuis in Londen met een waarde van meer dan 200 miljoen euro staat te koop, slechts twee jaar nadat het is gekocht. Volgens de zakenkrant The Financial Times is het huis in bezit van Hui Ka Yan. Dat is de baas van het in moeilijkheden verkerende Chinese vastgoedconcern Evergrande.

Het privé-paleis met 45 kamers en met uitzicht over Hyde Park in het centrum van Londen is dus weer op de markt, nadat het in 2020 was gekocht door de Chinese miljardair Cheung Chung-kiu voor meer dan 205 miljoen Britse ponden (zo’n 233 miljoen euro)

The Financial Times sprak vijf mensen die bekend zijn met verkoop. Zij beweren dat het herenhuis eigenlijk in bezit is van de oprichter van Evergrande Hui Ka Yan, één van China’s rijkste personen.

Hui en Cheung zijn goede zakenvrienden, volgens de Britse krant. Zo verkocht het bedrijf van Cheung vastgoedprojecten aan Evergrande in China.

The Financial Times verwijst onder meer naar kadastrale gegevens waaruit blijkt dat een bedrijf van de Britse Maagdeneilanden, genaamd Vision Perfect Global, het landgoed in 2020 kocht van de in Curaçao registreerde juridische entiteit Yunak Property.

Het vermogen van Hui is sinds juli 2020 met maar liefst 83 procent geslonken, blijkt uit de Billionaires Index van Bloomberg. Dit komt mede doordat de beurswaarde van Evergrande een forse duik nam, nadat het bedrijf in gebreke bleef bij het terugbetalen van schulden. De totale schuld van Evergrande bedraagt omgerekend zo'n 300 miljard euro

Vastgoedmagnaat Hui heeft naar schatting nog een vermogen van zo'n 6 miljard euro. Hij zag zich gedwongen tot de verkoop van aandelen in zijn bedrijf en van privé-bezittingen, zoals kunst en kalligrafie, om bij te dragen aan het afbetalen van schulden van Evergrande.

Het onderzoek van The Financial Times laat zien dat het herenhuis in Londen, dat Hui in 2020 kocht toen zijn vermogen rond de 31 miljard euro was, waarschijnlijk het volgende privé-bezit is dat de miljardair van de hand moet doen.

Foto: LEON NEAL/AFP via Getty Images.

De Britse krant The Guardian citeerde bronnen die zeiden dat "leden van koninklijke families uit het Midden-Oosten en superrijke Amerikanen" tot de potentiële kopers van het herenhuis behoren, dat sinds een aantal weken stilletjes op de markt is gebracht.

Het herenhuis was bij de bouw in 1830 bedoeld voor vier families, voordat het in de jaren tachtig van de vorige eeuw werd omgevormd tot één groot herenhuis.

LEES OOK: China heeft de grootste marinevloot ter wereld: bekijk zijn verschillende torpedojagers, waaronder de €860 miljoen kostende Type 055