• Europese en Amerikaanse beurzen gingen maandag over een breed front omlaag door de financiële problemen bij de Chinese vastgoedreus Evergrande.
  • Vooral mijnbouw- en staalbedrijven gingen hard onderuit uit vrees dat China minder staal en andere ruwe materialen zal af gaan nemen.
  • De Chinese overheid lijkt vooralsnog niet van plan om Evergrande van de ondergang te redden.

Mijnbouw- en staalbedrijven gingen maandag hard onderuit op de Europese beurzen. De vrees dat China minder staal en andere ruwe materialen zal afnemen zetten hun koersen onder druk. Die angst hangt samen met de financiële problemen bij de grote Chinese vastgoedontwikkelaar Evergrande, die beleggers wereldwijd maandag in de greep hielden. De Europese en Amerikaanse beurzen gingen daardoor over een breed front omlaag.

De AEX-index op Beursplein 5 sloot 1,4 procent lager op 778,28 punten. De MidKap zakte 1,7 procent tot 1070,61 punten. Londen en Parijs verloren tot 1,7 procent. De Duitse DAX, die sinds maandag geen 30 maar 40 bedrijven bevat, daalde dik 2 procent.

In Hongkong kelderde Evergrande eerder op de dag al flink. Beleggers schrokken van het nieuws dat het bedrijf zijn schuldeisers wil terugbetalen met afgeprijsd vastgoed in plaats van geld. Ook lijkt de Chinese overheid vooralsnog niet van plan om Evergrande van de ondergang te willen redden.

Het op een na grootste vastgoedconcern van China kampt met een schuldenberg van ruim 200 miljard euro en beleggers vrezen dat een faillissement voor een domino-effect kan zorgen op de Chinese vastgoedmarkt. Mocht Evergrande zijn schulden niet kunnen afbetalen dan is dat ook een probleem voor honderden financiële instellingen die leningen hebben uitstaan bij het concern, waarmee een nieuwe schuldencrisis dreigt.

Bij de Amsterdamse hoofdfondsen was staalconcern ArcelorMittal (min 8 procent) de grootste verliezer. In de MidKap stonden branchegenoten Aperam en AMG onderaan met verliezen tot meer dan 6 procent. In Londen zakte Anglo American bijna 5 procent. BHP en Rio Tinto verloren tot meer dan 3 procent.

Ook de koers van andere bedrijven stond onder druk door de zorgen over Evergrande. Zo verloren financiële fondsen ING en Aegon tussen de 3 en 4 procent.

Wall Street was maandag net als de beurzen in Azië en Europa in de ban van het Evergrande-debacle. Daardoor gingen de belangrijkste beursgraadmeters in New York behoorlijk omlaag.

De Dow-Jonesindex tekende een verlies op van 1,8 procent op 33.970,47 punten. De breed samengestelde S&P 500 zakte 1,7 procent tot 4357,73 punten en technologiegraadmeter Nasdaq verloor 2,2 procent tot 14.713,90 punten.

Net als in Europa hadden met name grondstoffenbedrijven het moeilijk door de vrees dat China minder staal en andere ruwe materialen zal afnemen vanwege de problemen in de vastgoedmarkt. Zo zakten de staalproducenten US Steel en Nucor tot bijna 10 procent. Maar ook andere grote fondsen kregen tikken door de economische zorgen. Vliegtuigbouwer Boeing ging bijna 2 procent omlaag en de machinefabrikanten Caterpillar en Deere gaven tot dik 4 procent prijs.

In de financiële sector op Wall Street was het beeld eveneens negatief door de zorgen voor klappen voor banken door het dreigende omvallen van Evergrande. Grote banken als Citigroup, Bank of America en Wells Fargo eindigden tot bijna 4 procent in het rood.

De algehele stemming droeg er ook aan bij dat General Motors (min 3,8 procent) lager de handel uitging. De autofabrikant kwam wel met positief nieuws. GM heeft een oplossing gevonden voor de problemen met in brand vliegende accu's van de Chevrolet Bolt. Auto's met zo'n accu kunnen binnenkort worden gerepareerd.

Verder leverde producent van computerspellen Activision Blizzard dik 4 procent in. Volgens The Wall Street Journal zijn Amerikaanse toezichthouders een onderzoek begonnen naar de manier waarop de onderneming is omgegaan met klachten van medewerkers over bijvoorbeeld seksueel wangedrag en discriminatie op de werkvloer.

LEES OOK: 4 dingen die je moet weten over de imploderende Chinese vastgoedreus Evergrande, die China een ‘Lehman-moment’ kan bezorgen