De Europese Commissie verwacht dat de meeste EU-landen voor het einde van het jaar in een recessie belanden.

De krimp zet door tot in het voorjaar van 2023. Over heel volgend jaar rekent het dagelijks bestuur van de Europese Unie op niet meer groei dan gemiddeld 0,3 procent.

“De EU staat op een keerpunt”, schrijft de commissie in haar jaarlijkse herfstprognose. Nederland zal volgend jaar met een verwachte groei van 0,6 procent wel iets beter presteren, verwacht ze.

De economische vooruitzichten in de EU zijn door de Russische invasie van Oekraïne omgeven door “uitzonderlijk grote onzekerheid”, aldus de commissie. De energiecrisis holt de koopkracht van huishoudens uit en drukt op de productie.

"Het vertrouwen van burgers en bedrijven in de economie is scherp gedaald", constateerde Eurocommissaris Paolo Gentiloni (Economie) bij de presentatie van de cijfers in Brussel. De grootste dreiging komt van "ongunstige ontwikkelingen op de gasmarkt" en het gevaar van tekorten, vooral in de winter van 2023 - 2024.

Gentiloni benadrukte dat de economie in de EU "veerkrachtig" is en riep op tot blijvende eenheid en solidariteit binnen de unie.

Nederlandse inflatie volgend jaar 4,2%, verwacht Europese Commissie

Ondanks de oorlog in Oekraïne is de economische groei dit jaar in de EU met gemiddeld 3,2 procent in de eurozone en 3,3 procent in de hele EU beter dan de commissie in juli voorspelde. Dat komt door een sterke start in het begin van het jaar, toen de coronacrisis leek geweken en burgers en bedrijven het geld weer lieten rollen.

Nederland doet het met 4,6 procent groei van het bruto binnenlands product (bbp) dit jaar ook bovengemiddeld goed, verwacht Brussel.

Maar de inflatie is in 2022 in Nederland ook hoger dan elders in Europa. Dit jaar zal de inflatie in de eurolanden gemiddeld 8,5 procent bedragen (in de hele EU 9,3) maar in Nederland is de geldontwaarding 11,6 procent.

De commissie verwacht dat de inflatie tegen het einde van het jaar verder oploopt, voor die geleidelijk in 2023 terugzakt tot 6,1 procent in de negentien eurolanden en gemiddeld 7 procent in alle 27 lidstaten.

Volgend jaar zal de inflatie in Nederland daar naar verwachting met 4,2 procent juist weer onder liggen. De Europese Commissie gaat uit van dit relatief lage cijfer wegens het Nederlandse prijsplafond voor stroom en gas dat per 1 januari geldt.

Lees ook: Alles wat je moet weten over het prijsplafond voor energie in 2023: het complete overzicht

De commissie spreekt verder van "de sterkste arbeidsmarkt in decennia" in Europa. Meer dan 213 miljoen mensen zijn in de EU aan het werk, een recordaantal. Het werkloosheidspercentage zal dit jaar uitkomen op 6,2 en volgend jaar 6,5 procent, is de verwachting.

Duitse inflatie op hoogste niveau in 70 jaar

Dat de inflatie dit jaar nog verder oploopt, is ook merkbaar bij onze oosterburen. De Duitse inflatie is in oktober definitief uitgekomen op 10,4 procent op jaarbasis. Daarmee is sprake van de sterkste prijsstijging in zeventig jaar.

Het percentage van de definitieve berekening kwam overeen met het gemelde cijfer bij een voorlopige raming. Een maand eerder gingen de prijzen in Duitsland, de belangrijkste handelspartner van Nederland, in doorsnee nog met 10 procent omhoog. Voor het hele jaar wordt in Duitsland op een inflatie van 7,1 procent gerekend.

De Duitse economie gaat gebukt onder de enorme prijsstijgingen voor energie. Maar ook veel andere goederen en diensten worden in rap tempo duurder. Door de oorlog in Oekraïne zijn ook leveringsketens verstoord. De prijzen voor energie stegen op jaarbasis met 43 procent. Eten en drinken werd ruim een vijfde duurder.

Zonder de sterk schommelende prijzen voor energie en voeding was sprake van een inflatieniveau van 6,5 procent. Goederen waren bijna 18 procent duurder dan een jaar eerder. Voor diensten moest in doorsnee 4 procent meer worden betaald.

Op maandbasis stegen de consumentenprijzen met 0,9 procent zoals ook bij een eerdere raming werd gemeld, aldus het Duitse bureau voor de statistiek.

Volgens de geharmoniseerde Europese meetmethode steeg de inflatie met 1,1 procent na een stijging met 2,2 procent in september. Ook dit definitieve cijfer kwam overeen met de eerder gepubliceerde voorlopige raming.

LEES OOK: Slim beleggen in tijden van hoge inflatie: dit moet je weten over inflatie gerelateerde obligaties, vastgoed, grondstoffen en kwaliteitsaandelen