• Strategisch directeur Nick Clegg van Facebook heeft een voor Europa gevoelig punt aangesneden.
  • Volgens Clegg is Europa te gefragmenteerd om een succesvolle techreus voort te brengen.
  • Om de uitdaging met de VS en China aan te kunnen moet er volgens Clegg een echte digitale interne markt komen.

Europa heeft het aan zichzelf te wijten dat het nog geen Facebook of Google heeft ontwikkeld.

Dat heeft strategisch directeur Nick Clegg van Facebook gezegd tijdens een videoconferentie met Europese beleidsmakers.

Volgens Clegg lukt het Europa niet om een techreus voort te brengen die de VS of China kan uitdagen, omdat de Europese Unie geen overkoepelende wetgeving heeft voor de digitale economie. 

Clegg stelt dat de EU te gefragmenteerd is en dat techondernemers met allerlei verschillende wetgeving te maken hebben, als ze willen uitbreiden. “Er bestaat eigenlijk geen echte digitale interne markt in Europa”, aldus de Britse oud-politicus.

Clegg: "Als je een kleine techstartup bent in Lissabon moet je je door eindeloze wetten op het gebied van intellectueel eigensdomsrecht worstelen, maar ook door heel verschillende vergunningsregels. En er zijn allerlei hindernissen om online producten te kunnen leveren."

Volgens Clegg moet er een echte digitale interne markt komen om de concurrentie aan te kunnen gaan met Amazon in de VS en Alibaba in China, die enorme thuismarkten hebben.

"Mijn zorg is dat Europese beleidsmakers over digitale soevereiniteit en regelgeving blijven praten, terwijl het bij de strijd met de VS en China niet gaat om het beginnen van een nieuw project, maar om het afmaken van een oud project: het voltooien van een interne digitale markt", stelt Clegg.

Clegg was leider van de Liberaal-Democraten in het VK; tussen 2010 en 2015 was hij vice-premier in een coalitie met de Conservatieve Partij, toen David Cameron premier was.

De opmerkingen van Clegg staan haaks op de opvatting van Europese beleidsmakers die stellen dat er heel stelsel van oorzaken zit achter het ontbreken van een moderne Europese techreus. 

Lees ook: Nederland heeft er met Mollie een Unicorn bij - maar de dominantie van Amerikaanse en Chinese techreuzen blijft groot door Europese versnippering

Strengere regels en belastinghervorming

De roep om een digitale interne markt in de EU komt op het moment dat er in Brussel wordt gekeken naar stengere regels voor Amerikaanse techreuzen als Facebook.

EU-commissaris Thierry Breton zei zondag tegen The Financial Times dat de Europese Unie bezig is met nieuwe wetten waardoor techbedrijven sancties opgelegd kunnen krijgen en uiteindelijk zelfs uit de Europese interne markt gegooid kunnen worden.

Clegg riep de Europese Unie ook op om de belastingwetgeving te hervormen, zodat techreuzen hun belastingen op OESO-niveau kunnen betalen in plaats van op Europees niveau.

"Het probleem is dat we het overgrote deel van de vennootschapsbelasting in de Verenigde Staten betalen, omdat daar het intellectueel eigendom en de productwaarde worden gecreëerd", zei Clegg. "Als er op een gegeven moment een Europees raamwerk is, zullen we uiteraard gehoorzamen aan de regels. Maar het zou veel beter zijn voor Europa als de regels op wereldniveau worden bepaald via de OESO. Want het is een wereldwijd probleem."

LEES OOK: Spotify-oprichter Daniel Ek steekt €1 miljard van zijn eigen vermogen in Europese tech-startups