Automobilisten krijgen aan de pomp te maken met nieuwe namen voor hun benzine.

Vanaf vrijdag 12 oktober zijn tankstations verplicht nieuwe etiketten te plaatsen, waarbij Euro95 voortaan E10 gaat heten.

E10 is vernoemd naar de 10 procent biobrandstof die erin zit. Dat is vanaf 2020 verplicht in alle benzine.

Nederland voldoet daar met een percentage van 7 procent biobrandstof nu nog niet aan, maar dat wordt stapsgewijs opgevoerd.

Euro98 krijgt de naam E5, omdat er vaak minder biobrandstof in zit. Diesel krijgt de code B7, want daar zit 7 procent biobrandstof in.

De wit-zwarte labels zijn de hele Europese Unie hetzelfde en moeten een einde maken aan verwarring bij het tanken over de grens.

De verschillende soorten brandstof zijn binnen het labelsysteem te herkennen aan hun vorm. Zo zijn alle labels voor benzine rond, met een E en een cijfer die het ethanolgehalte aangeven.

Lees ook op Business Insider

De symbolen voor diesel zijn vierkant en gasachtige brandstoffen als lpg en waterstof krijgen een ruit.

Om verwarring onder automobilisten te voorkomen start de overheid een informatiecampagne, zo laat autobrancheorganisatie BOVAG weten.

“Het zal wennen zijn, maar ik verwacht niet dat tankstations de komende weken allemaal massaal worden gestript en alleen de nieuwe codes te zien zijn”, zegt woordvoerder Tom Huyskens tegen het AD. “We zullen nog een hele poos beide benamingen gebruiken.”

LEES OOK: Waarom je altijd handschoenen moet dragen als je benzine tankt

MIS OOK NIET: Deze Groningse ‘vrek’ bespaart € 6.000 per jaar door op kleine dingen te letten