De opzet van een Europees noodfonds voor steun aan landen in de coronacrisis leidt tot veel discussie.

Frankrijk en Duitsland willen dat de Europese Commissie met steun van de lidstaten geld kan lenen en steun kan verstrekken aan landen en regio’s.

Nederland, Oostenrijk, Denemarken en Zweden willen een fonds dat goedkope leningen verstrekt aan getroffen landen.

De Tsjechische premier Andrej Babis wil juist niet garant staan als er leningen komen voor ‘onverantwoordelijke landen.’

Het borrelt flink in de Europese Unie: de meningen over een Europees steunplan om landen te helpen uit de coronacrisis te komen, lopen flink uiteen.

Tsjechië is fel tegen een Europees herstelplan voor zwaar door de coronacrisis getroffen lidstaten, als zijn land garant zou moeten staan voor leningen voor “onverantwoordelijke naties”.

In een stuk op Facebook zegt premier Andrej Babis landen in de EU te bedoelen die al voor de uitbraak van het coronavirus enorme begrotingstekorten hadden.

“Ik ben niet bereid garant te staan voor schulden van andere, onverantwoordelijke landen. Waarom zou ik dat moeten doen? Dit heeft niets te maken met hoe die landen het virus hebben aangepakt.”

Als de Europese Commissie schulden wil aangaan omdat er geld nodig is, dan kan dat geleende geld niet worden gebruikt om zachte leningen te dekken voor landen die al veel te veel schulden hebben, aldus de Tsjechische premier.

Plan voor Europese steunfonds in de coronacrisis

De Commissie presenteert woensdag haar voorstellen voor een nieuwe meerjarenbegroting waaraan een coronaherstelfonds wordt gekoppeld.

Naar verwachting wil het dagelijks EU-bestuur het fonds gaan financieren met geld dat ze op de kapitaalmarkten ophaalt, gedekt door kredietgaranties van de lidstaten.

Nederland, Denemarken, Oostenrijk en Zweden hebben in een gezamenlijk document verklaard dat coronasteun niet mag leiden tot gezamenlijke schulden.

De Oostenrijkse regering heeft laten weten te willen kijken naar een eenmalig Europees noodfonds. Uit dat fonds kunnen dan gedurende maximaal twee jaar steunmaatregelen worden gefinancierd om de Europese economie te helpen de coronacrisis te boven te komen.

De vier willen niet dat de EU nieuwe schulden aangaat voor de wederopbouw. Ze willen ook niet dat de begroting van de EU omhoog wordt geschroefd in het kader van de coronacrisis.

De ‘vier zuinige landen’ bepleiten een andere aanpak dan de Franse president Macron en de Duitse bondskanselier Merkel.

Macron en Merkel lanceerden onlangs een initiatief voor een Europees herstelfonds van 500 miljard euro. Dat geld zou de Europese Commissie moeten lenen op de kapitaalmarkt en dan als speciale subsidies aan zwaar getroffen landen of gebieden verstrekken.

LEES OOK: Dijsselbloem vindt miljardenleningen voor KLM riskant