• DSM heeft Europese goedkeuring gekregen voor zijn voedingssupplement voor koeien Bovaer, dat product reduceert de productie van methaan bij vee.
  • Methaan is een krachtig broeikasgas: 1 kilo heeft hetzelfde effect als 28 kilo koolstofdioxide
  • Volgens de laatste berichten zou de reductie van methaan dat door koeien wordt uitgestoot 30 procent bedragen.
  • Lees ook: DSM rekent hogere grondstofkosten door in prijzen.

De EU heeft het voedingssupplement Bovear van DSM goedgekeurd. Het middel dringt de hoeveelheid methaan die het vee uitstoot door boeren en winden te laten terug.

Zodra het middel de komende weken daadwerkelijk is geregistreerd kan DSM beginnen met de verkoop ervan. Volgens eerdere berichten zorgt het supllement ervoor dat de uitstoot van melkkoeien die elke dag een kwart theelepel van het product krijgen toegediend 27 tot 40 procent lager is dan normaal. Volgens de laatste berichten zou de reductie 30 procent bedragen.

DSM ziet grote kansen voor Bovaer. Het bedrijf maakt ingrediënten voor voedingsmiddelen en supplementen en sloot eerder al een deal met het grote Braziliaanse vleesconcern JBS voor de levering van het middel.

Om genoeg van het middel te kunnen produceren is DSM bezig met de ontwikkeling van een fabriek in Schotland.

Methaan is een krachtig broeikasgas: 1 kilo heeft hetzelfde effect als 28 kilo koolstofdioxide (CO2). Koeien maken het aan tijdens hun spijsvertering. Ze stoten vooral methaan uit door uit te ademen en te boeren. Een specifiek enzym speelt een sleutelrol in de methaanproductie doordat het CO2 en waterstof bindt. Zo ontstaat methaan. Het goedje van DSM onderdrukt het bewuste enzym en dat blijkt te werken.